Regrat s krompirjem je za mnoge najbolj tipična pomladanska jed. Foto: BoBo
Regrat s krompirjem je za mnoge najbolj tipična pomladanska jed. Foto: BoBo
Najboljše pri regratu je, da ga lahko naberete sami. Foto: BoBo

Regrat, ki značilno rumeno cveti aprila in maja, letos pa je zaradi toplega vremena že na voljo, poznamo pod različnimi imeni, kot so regvat, virgrad, žehtelnica in farška plata. Katere so največje prednosti regrata? Naberemo ga lahko sami, večina za domačo hišo ali v bližini, zastonj je, okusen je, vsestransko uporaben je in predvsem je zdrav. Uporabimo lahko regratove liste, cvetove in korenine.

Svež regrat se uporablja kot solata, ki krepi organizem, olajšuje presnovo in pomaga pri čiščenju krvi. Poznana sta tudi regratov sirup in regratov čaj, obstaja pa tudi regratovo vino. Kot navajajo strokovne knjige, biologi poznajo 40 vrst in še 60 podvrst regrata.

Regrat je kot pomembno zdravilo za zdravljenje jeter in vranice prvič že v 10. in 11. stoletju omenil arabski zdravilec. V naši ljudski medicini pa uporabljajo posamezne dele rastline predvsem za "čiščenje" krvi, lažje izkašljevanje, kot diuretik, za boljšo presnovo, pri boleznih jeter, pri motnjah delovanja žolčnika, za lajšanje revmatskih obolenj, za zniževanje krvnega sladkorja in še bi lahko naštevali. Regrat vsebuje veliko vitamina A in C, pa tudi kalij, kalcij in železo.

Večina ga v teh pomladnih dneh najraje jé na tradicionalni način: s krompirjem in po možnosti še s kakšnim ocvirkom. Med zelo blagodejnimi učinki regrata, ki ga najbolj prepoznamo po grenkem okusu, pa sta tudi čiščenje krvi in spodbujanje presnove in prebave.

Ponujamo vam nekaj namigov, kako ga lahko pripravite:

- Skuhamo krompir, ga narežemo na manjše kose in ga položimo na skledo natrebljenega regrata. Po želji lahko dodamo tudi ocvirke, slanino, panceto, fižol ali kuhano jajce, pa tudi čičeriko ali čemaž.
- Regrat lahko pripravimo tudi kot zelenjavno prilogo, dodamo v rižoto, ali pa ga položimo na pico namesto rukole.

- Regratov čaj: posušene liste in korenine narežemo. Za pripravo čaja potrebujemo 5 gramov pripravka in skodelico vrele vode. Mirovati pustimo približno deset minut. Regratov čaj je izredno aromatičen in nekoliko grenak. Pijemo ga lahko neomejeno. Čaj lahko pijemo za lajšanje težav pri protinu, revmatizmu, kožnih ekcemih, čirih, krvnih boleznih, lenem črevesju, motnjah pri delovanju jeter in žolčnika, priporočljiv pa je tudi pri sladkorni bolezni.