Seneni nahod povzroča pelod (cvetni prah) številnih rastlin, ki je v zraku med njihovim cvetenjem. Foto: MMC RTV SLO
Seneni nahod povzroča pelod (cvetni prah) številnih rastlin, ki je v zraku med njihovim cvetenjem. Foto: MMC RTV SLO
Številni so alergični na brezo. Foto: EPA

Povzroča ga pelod (cvetni prah) številnih rastlin, ki je v zraku med njihovim cvetenjem. Kihanje, smrkanje in brisanje nosu lahko omilite z uporabo naravnih zdravil, kot so smetlika, čebelje satovje, jabolčni kis in črnika.

Kaj je seneni nahod?
Seneni nahod je alergijska bolezen zgornjih dihal (nosne sluznice in obnosnih votlin), ki se pojavi v določenih mesecih v letu, ko je povečan delež cvetnega prahu vetrocvetnih rastlin. Ti alergeni pri ljudeh, ki so preobčutljivi, sprožijo nepravilen in pretiran odziv imunskega sistema. Alergijska reakcija se kaže v naslednjih simptomih:
- voden izcedek iz nosu,
- zamašen nos,
- kihanje,
- srbeč nos,
- srbeče, rdeče in solzne oči, vnetje očesnih veznic.
Pojavljajo se lahko vsi znaki ali pa le nekaj izmed njih.

Krivec za seneni nahod
Povzročitelj sezonskega senenega nahoda od januarja do marca je cvetni prah leske in jelše, od marca do maja cvetni prah breze, manj pogosto pa povzroča nevšečnosti zgornjih dihal cvetni prah vrbe, bresta, platane, hrasta in topola. V zgodnjem poletju so vzrok za rinitis travniške rastline (trave, timijan), na višku poletja so v zraku povišane koncentracije cvetnega prahu kislice in plevelov, med drugim tudi ambrozije. V poznem poletju prevzamejo vodilno vlogo pleveli in plesni, kar se nadaljuje v jesen. Tedaj se v zraku pojavljajo tudi pelodi trpotca in navadnega pelina.

Seneni nahod ali prehlad?
Simptomi senenega nahoda so zelo podobni simptomom virusnega prehlada, a je večinoma ti dve bolezni sorazmerno preprosto ločiti. Tipično prehladno obolenje po desetih dneh običajno izgine - v nasprotju s senenim nahodom, ki traja, odvisno od prisotnosti določenega cvetnega prahu, od nekaj tednov do nekaj mesecev. Simptomi prehlada so enako močno izraženi ne glede na čas v dnevu, prostor in vremenske razmere, medtem ko so znaki senenega nahoda izraziti predvsem čez dan, na prostem, predvsem v sončnem in vetrovnem vremenu (širjenje peloda se okrepi). Umirijo se v zaprtih prostorih in ob deževnih dneh. Razlika je tudi v izcedku iz nosu. Pri alergijski reakciji je nenehno voden, čist in redek, pri prehladu pa postane po nekaj dneh viskozen, sluzast in celo rumenkasto obarvan. Seneni nahod bolj prizadene oči, ki srbijo in skelijo, nemalokrat sledi tudi solzenje.

Naravna lekarna za ublažitev simptomov senenega nahoda
Smetlika se v ljudski medicini uporablja za dihalna stanja, pri katerih se izločajo vodeni izločki, zato je idealno zelišče za lajšanje znakov senenega nahoda, kot so neprestano kihanje, moker nos in solzne ali vzdražene oči. Pomaga tudi pri prehladu in gripi.

Posežete lahko po naslednjem pripravku -
1 žlička (1 do 4 g) posušenih zračnih delov smetlike;
vodo zavrite in z njo prelijte zelišče, pustite stati 15 minut, potem odcedite; popijte tri skodelice poparka na dan -
ali pa umirite bolezenske znake z naslednjo čajno mešanico iz zelišč:
1 l vode,
1 žlica zeli plešča,
1 žlica rmana,
1 žlica smetlike,
1 žlica hrastovega lubja.
Vodo zavrite in z njo prelijte zelišča. Pustite stati 15 minut, potem odcedite. Pijte po požirkih čez ves dan. Čaj uživajte vsaj tri tedne.

Staro domače sredstvo je tudi čebelje satovje, ki ga v manjšem kosu žvečite šestkrat dnevno po 20 minut. To kuro izvajajte vsaj tri tedne.

Z jabolčnim kisom lahko premostite težave, povezane z rinitisom, če vsako jutro popijete 1 žličko jabolčnega kisa, razredčenega v pol kozarca vode.

Dolgoročno učinkovita je tudi kura z oljem črnike, saj njena eterična olja usklajujejo imunski sistem. V ta namen trikrat dnevno tri mesece uživajte po dve kapsuli.