Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Zdravje - Arhiv

Sladkorno bolezen ima več kot 132.000 ljudi, še pri 79.000 je neprepoznana

Svetovni dan Sladkorno bolezen ima več kot 132.000 ljudi, še pri 79.000 je neprepoznana

V Sloveniji se iz leta v leto povečuje število ljudi s sladkorno boleznijo, lani jih je bilo že 132.300. Epidemija covida-19 jim je močno otežila dostop tako do preventive kot do zdravljenja, negativne posledice se kažejo tudi pri odkrivanju bolezni.

Zdravje "Ženske v času epidemije ne smejo privoliti v slabši dostop do diagnostike"

Ob letošnjem rožnatem oktobru v Združenju Europa Donna Slovenija opozarjajo, da naj se ženske tudi v času epidemije odzivajo na presejalni program za odkrivanje raka dojk Dora in da strah pred novim koronavirusom ne sme biti razlog za neobisk zdravnika.

Zdravje "Stisko lahko nakazujejo z vedenjem, dajejo vtis, da nekam gredo, se poslavljajo"

Svetovni dan preprečevanja samomorov, 10. september, tokrat poteka že tretjič in izpostavlja napomembnejši del učinkovitega preprečevanja samomora, sodelovanje in povezovanje. Letos pod geslom Skupaj za preprečevanje samomora.

Nobeno živilo ni prepovedano, ključna je količina, ne izbor živil

Sladkorna bolezen tipa 2 Nobeno živilo ni prepovedano, ključna je količina, ne izbor živil

"Dieta pomeni stroga, restriktivna pravila, kar za sladkorno bolezen tipa 2 ni ustrezno. V novih priporočilih ni nobeno živilo prepovedano, gre za prehransko terapijo, zdravljenje s pomočjo ustreznega življenjskega sloga," je za MMC pojasnila Jana Klavs.

Letos že pred koncem julija več okužb s klopnimi boleznimi kot lani v celem letu

Zdravje Letos že pred koncem julija več okužb s klopnimi boleznimi kot lani v celem letu

Letos so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje do 27. julija dobili 4492 prijav obolenja z lymsko boreliozo in 112 s klopnim meningoencefalitisom. To je več kot v celotnem lanskem letu, kažejo njihovi podatki.

Stroka: Odločitve o napotitvah v bolnišnice so bile pretehtane

Covid-19 v domovih za starejše Stroka: Odločitve o napotitvah v bolnišnice so bile pretehtane

"V razvitih zdravstvenih sistemih se za vsakega pacienta z napredujočo in neozdravljivo boleznijo načrt zdravljenja pripravi vnaprej," opozarjajo v pismu zdravstveni strokovnjaki in dodajajo, da je težava v tem, da ti načrti niso bili opravljeni že prej.

Domovi ob ponovnem sprejemanju oskrbovancev opozarjajo na kadrovsko podhranjenost

Zdravje Domovi ob ponovnem sprejemanju oskrbovancev opozarjajo na kadrovsko podhranjenost

V socialnovarstvenih zavodih znova začenjajo sprejemati uporabnike, ki so bili med epidemijo covida-19 v domači oskrbi, pa tudi nove oskrbovance. V skupnosti socialnih zavodov ob tem opozarjajo na ponekod nejasna navodila pristojnega ministrstva.

Epidemija in domovi za starejše "Odločitev, da se bolne in okužene zadrži v domovih, je bila slaba in ima tragične posledice"

V državah Evropske unije je po zadnjih podatkih med umrlimi zaradi covida-19 kar od 25 do 65 odstotkov oskrbovancev domov za starejše. V Sloveniji pa je ta delež še znatno večji.

Iz ZDA prvi namigi o uspešnosti cepiva proti novemu koronavirusu

Novi koronavirus Iz ZDA prvi namigi o uspešnosti cepiva proti novemu koronavirusu

Ameriško podjetje Moderna sporoča, da imajo prve podatke o uspešnosti njihovega cepiva proti novemu koronavirusu. V prvih osmih ljudeh od 45, ki sodelujejo v preizkusih, so namreč odkrili protitelesa, sporočajo iz podjetja.

Delo zobozdravnikov po novem: največ sedem pacientov v šestih urah in pol

Zobozdravstvo Delo zobozdravnikov po novem: največ sedem pacientov v šestih urah in pol

Vlada je v petek z odlokom dovolila, da se lahko izvajajo vse zdravstvene in zobozdravstvene storitve. A v praksi bo delo potekalo tako kot do zdaj: osebno naročanje ne bo mogoče, bolni v ambulante ne bodo smeli, čakalne dobe pa se bodo še podaljšale.

Potrjeni trije novi primeri okužb, en človek s covidom-19 umrl

Novi koronavirus Potrjeni trije novi primeri okužb, en človek s covidom-19 umrl

V soboto je bilo opravljenih 625 testov za okužbo z novim koronavirusom. Potrjeni so bili trije novi primeri okužb, en bolnik s covidom-19 je umrl. V bolnišnicah se je zdravilo 41 bolnikov s covidom-19, deset na oddelkih za intenzivno nego.

Na Nizozemskem odkrili tip protiteles proti covidu-19

Korak bliže k cepivu? Na Nizozemskem odkrili tip protiteles proti covidu-19

Znanstveniki na Nizozemskem so odkrili človeški tip monoklonskih protiteles, ki preprečujejo okužbo v laboratoriju ustvarjenih celic z novim koronavirusom. To je prvi korak k razvoju protiteles za zdravljenje covida-19.

V Nemčiji odobrili prvo klinično testiranje cepiva za covid-19

Raziskava V Nemčiji odobrili prvo klinično testiranje cepiva za covid-19

Kitajski znanstveniki so odkrili več kot 30 različnih mutacij novega koronavirusa, od tega 19 novih. Prvič so potrdili, da lahko pri določenih mutacijah nastane sev, ki je bolj smrtonosen od drugega. V Nemčiji že začenjajo klinično testiranje na ljudeh.

Petrovec: Raziskava teče, takšne ni izvedel še nihče na svetu

Zdravje Petrovec: Raziskava teče, takšne ni izvedel še nihče na svetu

Prve ekipe, ki preverjajo razširjenost covida-19 v populaciji, so že na terenu. Mikrobiolog Miroslav Petrovec upa, da se bo odzvalo čim več ljudi, da bodo dobili kakovostne podatke, ti pa bodo omogočali boljše soočanje z epidemijo.

Logarjeva pozvala k previdnosti, prvemu valu epidemije običajno sledi drugi

Novi koronavirus Logarjeva pozvala k previdnosti, prvemu valu epidemije običajno sledi drugi

Infektologinja Mateja Logar je za Odmeve dejala, da bo za obvladovanje novega koronavirusa treba počakati na učinkovito cepivo ali zdravilo, ki bo delovalo neposredno na virus. Japonsko zdravilo je namenjeno zdravljenju gripe, a vseeno pomaga.

Simon Gomilšek o boju z virusom "Sprva sem tudi jaz virus vzel nekoliko zlahka. Vse dokler nisem zbolel."

Novi koronavirus je nevidni sovražnik. O njem nam več povedo številke, še več pa izvemo iz zgodb ljudi, ki se skrivajo za njimi. V radijski oddaji Ultrazvok je svojo predstavil glasbenik Simon Gomilšek, ki nas je zastopal na Pesmi Evrovizije.

Kdaj bo na voljo cepivo proti covidu-19?

Novi koronavirus Kdaj bo na voljo cepivo proti covidu-19?

Po enem mesecu samoizolacije zaradi razširjanja virusa SARS-CoV-2 v Sloveniji se tako pri nas kot po svetu vedno glasneje pojavlja vprašanje, kdaj bomo lahko znova zaživeli normalno.

Zaradi cepiva proti tuberkulozi bistveno lažji potek covida-19?

Novi koronavirus Zaradi cepiva proti tuberkulozi bistveno lažji potek covida-19?

Ne le zaščitna oprema, zelo iskana so tudi zdravila, ki bi utegnila pomagati najhuje bolnim - strokovnjaki z vsega sveta pa že ves čas sodelujejo in združujejo moči, da bi v boju z novim koronavirusom čim prej dobili bodisi zdravilo bodisi cepivo.

Mesec dni od razglasitve epidemije; število okuženih preseglo število 1200

Novi koronavirus Mesec dni od razglasitve epidemije; število okuženih preseglo število 1200

Zaradi novega koronavirusa je bila pred mesecem dni v Sloveniji razglašena epidemija. Število potrjenih okužb je doseglo število 1205. Za covidom-19 je umrlo 53 bolnikov.

V Italiji najmanj mrtvih v treh tednih; optimizem tudi na Otoku

Okužbe v Evropi V Italiji najmanj mrtvih v treh tednih; optimizem tudi na Otoku

V Italiji je v zadnjih 24 urah zaradi novega koronavirusa umrlo 431 ljudi, kar je najmanjše število umrlih po 19. marcu. V soboto je bilo žrtev 619.

Stran 1 od 26
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov