Čim prej je postavljena diagnoza, tem več je možnosti za ozdravitev. Foto: MMC RTV SLO
Čim prej je postavljena diagnoza, tem več je možnosti za ozdravitev. Foto: MMC RTV SLO
Rak dojk, pregled
V programu Dora se trenutno držijo evropskih smernic, tako da vabijo na pregled ženske stare od 50 do 69 let. Foto: BoBo

Do leta 2018 je cilj, da bodo v program vključene vse ženske v omenjeni starosti, in za dosego tega cilja načrtujejo odprtje več presejalnih centrov po celotni Sloveniji in centra za dodatne preiskave ter operacije v Mariboru.

Decembra naj bi začel delovati presejalni center v Novem mestu
"Decembra vključujemo v program Novo mesto, kjer že imajo digitalne aparate, zato bo ekipa naslednji mesec preverila stanje in pogoje, ki jih morajo izpolnjevati. Tako bi lahko decembra že začeli z delom", je povedal Maksimiljan Kadivec, vodja presejalnega programa Dora. Pri nekaterih strokovnjakih se pojavljajo vprašanja o odzivnosti žensk zaradi oddaljenosti nekaterih presejalnih centrov od kraja bivanja. "Izračuni so bili narejeni tako, da vzpostavimo en center s štirimi zaposlenimi radiološkimi inženirji, ki bodo naredili okrog 7.000 mamografij letno oziroma približno 35 na dan. Po letu 2018 bomo naredili revizijo programa, ko bomo upoštevali tudi to, da mamografijo približamo čim bližje ženskam. Do tega je prišlo zato, ker smo po spremenjenem načrtu širjenja začeli vključevati stacionarne enote, nismo šli pa naprej z mobilnimi," je pojasnil Kadivec.

Na Koroškem bodo mamografije opravljali v bolnici v Slovenj Gradcu, v Prekmurju pa v Murski Soboti. Ključni kriteriji, da se posamezen izvajalec lahko vključi v program DORA in pridobi status presejalnega centra DORA, so naslednji: "izvajalec je javni zdravstveni zavod, ki ima dovolj zaledja v ciljni populaciji žensk v starosti od 50 do 69 let, in sicer najmanj 13.000 žensk s stalnim prebivališčem v OE ZZZS, ki so vključene v program na vsaki dve leti; imeti mora tehnične možnosti za izvajanje progama DORA – digitalni mamografski aparat, ustrezne prostore in kadre ter opremo".

Center za dodatne preiskave tudi v Mariboru

Do leta 2018 je cilj, da s presejalnimi centri oziroma mobilnimi enotami pokrijejo celotno Slovenijo. Trenutno opravijo vse dodatne preiskave na Onkološkem inštitutu v Ljubljani (število presejalnih mamografij iz lanskega leta na letos se je povečalo za 20.000), zato »je nujno, da ustanovimo center v Mariboru, ki bo ravno tako delal dodatne preiskave in opravljal operacije kot Onkološki inštitut«, je pojasnil Kadivec. Predvidoma bo center začel delovati naslednje leto. Ob možnostih dodatnih preiskav v Mariboru bosta lahko začela delovati tudi dva stacionarna presejalna centra v Celju, center v Slovenj Gradcu in Murski Soboti.

Za nemoteno delovanje bi potrebovali več strokovnjakov in ustrezno opremo
V programu Dora se trenutno držijo evropskih smernic, tako da vabijo na pregled ženske stare od 50 do 69 let. »Cilj je, da najprej pokrijemo to populacijo v celoti. Razmišljamo pa tudi o tem, da bi v program vključili ženske od 45. do 74. leta starosti«, je povedal Kadivec, vendar primanjkuje strokovnjakov in ustrezne opreme. »Zaradi zakonodaje smo podvrženi enaki birokraciji kot vsi oddelki na Onkološkem inštitutu in ostale bolnice. Letos v prvotnem finančnem načrtu OI ni bilo predvideno zaposlovanje za Doro, s pravkar sprejetim rebalansom pa bomo zaposlili nekaj dodatnih ljudi«.

Z odzivom žensk v programe so zadovoljni
"V prvem krogu je ta odziv vedno malo slabši, saj jih nekaj prihaja iz oportunističnega presejanja (preventivni pregledi) in so ali so že bile naročene v drugih ambulantah. V naslednjem krogu je bil odziv boljši, ženske se med sabo pogovarjajo in dober glas o dobri izkušnji s programom DORA se širi. Ponekod imamo tudi 95-odstotno odzivnost in več, v povprečju pa 70- do 80-odstotno, tako da smo z odzivom žensk zelo zadovoljni", je pojasnil Kadivec.

Veliko število rakov odkrijejo v fazi, ko se še niso razširili
Na podlagi izračunov registra Dore in registra raka so prišli do ugotovitve, da se je pri ženskah, ki so že bile v presejalnem programu, omejenost raka na dojko, kar pomeni, da se še ni razširil na bezgavke, povečala iz 50 na 70 odstotkov. Med odkritimi raki je 20 do 23 odstotkov neinvazivnih, torej takih, ki se ne razširijo.

Trudijo se, da bi bili pregledi in čakanje na izvid čim manj stresni
Prednost je zagotovo to, da je vključitev v program brezplačna, poleg tega ženskam ni treba skrbeti, da bodo znova prišle na dve leti, ker prejmejo vabilo iz Registra Dora. »Poskrbimo, da preiskavo izvedemo ob točno določenem času, in je v pol ure opravljena. Lahko se tudi prenaročijo po telefonu ali preko elektronske pošte. Če žensko znova pokličemo na preiskave, je pomembno, da ne pomisli takoj na raka, saj je rakov le osem na tisoč pregledanih žensk v povprečju, znova pa jih povabimo le 4,5 %«, je povedal Kadivec. Če je vse v redu, prejmejo ženske izvid v roku dveh dni do enega tedna. Če so na slikah vidne nejasnosti, ki jih morajo dodatno pogledati, žensko povabijo na dodatne preiskave, če je potrebno, opravijo punkcijo in v roku enega tedna že izvejo ali imajo raka. Operirane so običajno že v treh tednih od prejetja izvida.

"Program je zasnovan tako, da predstavlja čim manj stresa za ženske, ki jih povabimo na dodatne preiskave. Ravno to tudi najbolj cenijo, se pravi točnost in hitre izvide ter to, da se držimo terminov pregledov. Skrbimo tudi za izobraževanje osebja. Če je povabljena h kirurgu, pride najprej v naše prostore, ki jih že pozna, in potem jo administratorke spremijo do kirurga."

Ozaveščanje laične in strokovne javnosti
Zdravnike in drugo zdravstveno osebje osveščajo s predavanji po Sloveniji, kjer predstavijo presejalni program Dora. Včasih ugotovijo, da tudi strokovno osebje ne pozna dobro programa, zato dobijo ženske pogosto napačne informacije. Seveda pa informacije o programu širijo tudi med ženskami ravno zaradi tega, da o programu izvejo kar največ s prve roke.