Hermeliko priporočajo za oskrbo ran, pa tudi za zdravljenje ran na želodcu, uravnavanje kisline in pri črevesnih obolenjih, lajša pa tudi težave pri protinu in revmatizmu. Foto: MMC RTV SLO/Bojana Lekše
Hermeliko priporočajo za oskrbo ran, pa tudi za zdravljenje ran na želodcu, uravnavanje kisline in pri črevesnih obolenjih, lajša pa tudi težave pri protinu in revmatizmu. Foto: MMC RTV SLO/Bojana Lekše
false
Hermelike so po obliki in lastnostih podobne homulicam, le da so višje, po nekaterih virih zrastejo tudi do 60 cm ali več. Foto: MMC RTV SLO/Bojana Lekše

Vrtnarji homulice (rod Sedum) delijo na nizkorastoče homulice in visokorastoče hermelike, ki najbolj uspevajo na soncu in dobro odcednih tleh. V Evropi so jih gojili že v 16. stol. predvsem zaradi zdravilnih učinkov, danes pa jih uporabljajo tudi za zasaditve gredic in v kulinariki. Na trgu je več različnih sort, ki se razlikujejo po barvi cvetov, listov in velikosti.

Za zasaditev izberite lego z veliko sonca
Sedumi so nezahtevne in trpežne rastline, ki vam bodo brez dognojevanja dobro uspevale na sončni in polsenčni legi. Za rast ne potrebujejo tal z bogatimi hranili, zato jih lahko zasadite za škarpe, med kamenje ali na peščena tla. Dobro prenašajo suha in vroča poletja ter zime z nizkimi temperaturami. V mesnatih listih zadržujejo vodo in naredijo socvetja z zvezdastimi cvetovi. Če jih boste zasadili na senčno stran, bodo zrasle višje in jih boste morali zaradi teže cvetov skrajšati, sicer se vam bodo upognile.

Nizke homulice so primerne za strešne vrtove
Homulice so nižja sorta sedumov, ki se hitro razrastejo in so običajno vse leto zelene, zato jih vrtnarji svetujejo za zasaditve na peščenih in dobro prepustnih tleh, kjer je veliko sonca, vendar vam bodo uspevale tudi v senci. Posadite jih lahko tudi na strešne vrtove, med kamne, na skalnjake in grobove. Na trgu lahko izbirate med več vrstami homulic, ki se razlikujejo po barvi cvetov (beli, rumeni, rdeči …) in listov (pisani, srebrni, rumeni). Zrastejo do 30 cm visoko, spomladi pa jih postrizite, saj s tem odstranite tudi vse suhe in ovenele dele rastline.

Hermelika bi morala biti na vsakem vrtu
Hermelike so po obliki in lastnostih podobne homulicam, le da so višje, po nekaterih virih zrastejo tudi do 60 cm ali več. Naredite lahko različne kombinacije, saj se dobro ujamejo z žajbljem, sivko in različnimi zelišči ter okrasnimi travami. Z njimi lahko zasadite tudi korita, saj jih ne bo treba veliko zalivati. Nekateri jih pustijo na vrtu tudi čez zimo, da jih prekrije slana in so tako svojevrsten okras vrta. Razmnožujejo se s stebelnimi in listnimi potaknjenci ali delitvijo rastline. Hermelikine liste lahko tudi skuhate in dodate solatam.

Uporabljajo za razkuževanje manjših ran
Predvsem pa je hermelika znana po zdravilnih lastnostih, ki so jih poznali že naši predniki, zato so jo sadili okoli hiš in na rane polagali sveže liste. V ljudskem zdravilstvu jo danes uporabljajo za oskrbo manjših ran, razkuževanje in preprečevanje vnetij pri opeklinah in pikih žuželk. Pripravek pripravite tako, da hermeliko tik pred cvetenjem za en mesec namočite v žganje. Priporočajo jo tudi za zdravljenje ran na želodcu, uravnavanje kisline in pri črevesnih obolenjih, lajša pa tudi težave pri protinu in revmatizmu.