Še posebej v hladnih in mrzlih dneh lahko pretirana dejavnost povzroči zdravstvene težave, saj med napori telo porablja energijo, ki jo ima za vzdrževanje telesne temperature. Foto: BoBo
Še posebej v hladnih in mrzlih dneh lahko pretirana dejavnost povzroči zdravstvene težave, saj med napori telo porablja energijo, ki jo ima za vzdrževanje telesne temperature. Foto: BoBo

S hladnejšimi meseci v letu se težje spopadajo tudi posamezniki z nizkim socialno-ekonomskim statusom ali s slabšimi bivalnimi ali delovnimi pogoji (delavci na prostem). Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so podali nekaj predlogov, kako ravnati in si pomagati v zimskih dneh. Daljša izpostavljenost nizkim temperaturam in vetru lahko poslabša obstoječe bolezni ali povzroči omrzline, podhladitve, padce in poškodbe ter obolenja dihal in srčno-žilnih bolezni, zato bodite zunaj krajši čas. Če boste zunaj predolgo, vas bo na to opozorilo telo, saj boste začeli drhteti oziroma se tresti.

Zmerna telesna dejavnost, topli napitki in jedi
Telo lahko ogrejete s toplimi napitki in jedmi ter poskrbite za zadosten vnos, saj porabi telo za vzdrževanje telesne temperature pozimi več energije. Ogreli se boste tudi s telesno dejavnostjo, vendar upoštevajte zmernost, še posebej tisti s srčnimi boleznimi, astmo ali kronično pljučno boleznijo oziroma povišanim krvnim tlakom. Še posebej v hladnih in mrzlih dneh lahko pretirana dejavnost povzroči zdravstvene težave, saj med napori telo porablja energijo, ki jo ima za vzdrževanje telesne temperature.

Ob odhodu na daljše izlete obvestite najbližje
O spremembah odmerkov zdravil in večji dejavnosti pozimi se pogovorite z zdravnikom, svetujejo na NIJZ-ju. Med rekreacijo naj bo varnost na prvem mestu, ob odhodu na daljše izlete pa o tem obvestite še svoje najbližje. S sabo vzemite primerno opremo, poskrbite, da ne boste lačni ali žejni, izogibajte pa se pitju alkohola. Alkohol in druge psihoaktivne snovi v telesu namreč zmanjšajo občutek za mraz, posledično pa ne zaznate znakov podhladitve pravočasno. Na zrak pojdite primerno oblečeni, da vas ne bo zeblo. Oblačila naj bodo volnena, svilena ali iz umetnih materialov, saj so toplejša kot bombažna.

Poskrbite za zračenje prostorov
Če kurite z drvmi ali premogom oziroma je mogoče uhajanje plina v prostor, razmislite o montaži detektorja za zaznavanje povišane koncentracije ogljikovega monoksida, na kar vas bo opozoril alarm, priporočajo na NIJZ-ju. Že v preteklih letih se je izkazalo, da se je v kurilni sezoni več ljudi tudi zastrupilo z ogljikovim monoksidom. Poskrbite, da bo okolica doma očiščena in posuta s peskom oziroma soljo, da preprečite padce ali zdrse. Pravočasno si pripravite dovolj živil, vzdržujte primerno temperaturo v prostorih in ne pozabite na zračenje ter spremljanje vremenske napovedi in opozoril vremenoslovcev, še posebej če imate pred sabo daljšo pot, da jo lahko pravočasno prestavite. V zimskih dneh priskočite na pomoč tistim, ki si sami težko pomagajo.