Strokovnjaki z onkološkega inštituta opozarajo, da metoda breastcan pri nas ni uvrščena med diagnostične metode. Foto: BoBo
Strokovnjaki z onkološkega inštituta opozarajo, da metoda breastcan pri nas ni uvrščena med diagnostične metode. Foto: BoBo

V zadnjih dneh je po Sloveniji ponovno začelo krožiti elektronsko sporočilo, ki nagovarja ženske v Sloveniji k pregledu dojk z metodo Breastscan, navajajo na onkološkem inštitutu.

A strokovni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Janez Žgajnar opozarja, da so rezultati preiskav z radiotermometrijo nezanesljivi in vodijo k lažnemu občutku varnosti pregledanih žensk. "Strokovnjaki onkološkega inštituta zato ženskam odsvetujemo pregledovanje dojk z metodo Breastscan," opozarja Žgajnar.

Opozorilom se pridružuje tudi Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna. Predsednica združenja Mojca Senčar opozarja, da je storitev plačljiva in da so stroški pregleda veliko finančno breme za mnoge slovenske ženske. "Europa Donna se bojuje za enakopravno obravnavo vseh žensk, in to pri odkrivanju, zdravljenju in celostni rehabilitaciji v okviru javnega zdravstva in strogo po evropskih strokovnih smernicah," poudarja Senčarjeva.

V podjetju MO-GY, kjer izvajajo radiotermometrijo, pa poudarjajo, da se lahko z omenjeno metodo zazna bolezenski proces v tkivu dojke. Pri povečanju metabolizma v tkivu dojk se namreč pojavi povišana temperatura, aparat, ki se uporablja pri metodi, pa lahko to temperaturo izmeri do desetinke stopinje Celzija natančno.

Ob tem pojasnjujejo, da se je ta metoda v svetu množično pojavila v 80. letih, mnoge države so jo sprejele, nekatere ne, med te spada tudi Slovenija. Metoda je najbolj razširjena v ZDA, kjer ima vse potrebne dokumente za uporabo kot dodatna diagnostična metoda bolezni dojk, navajajo v podjetju. Kot dodajajo, pa je metoda, ki jo uporabljajo v Sloveniji, še bolj izpopolnjena, saj poleg spremembe temperature na površini dojke lahko meri tudi temperaturo v globini tkiva.