Največ klopov je do nadmorske višine 600 metrov. Foto: EPA
Največ klopov je do nadmorske višine 600 metrov. Foto: EPA

Glede na to, da sodi Slovenija med bolj ogrožene države v Evropi zaradi okužbe s klopnim meningoencefalitisom (KME), na Nacionalnem inštitutu za zdravje svetujejo cepljenje. Obvezno je za tiste, ki so okužbi bolj izpostavljeni zaradi dela (na primer gozdarji), priporočajo pa ga vsem od prvega leta starosti naprej.

V naravo pojdite z dolgimi oblačili in pokrivali
Največ klopov je do nadmorske višine 600 metrov, medtem ko jih je v višjih legah manj. S segrevanjem tal pa postanejo še aktivnejši. Zaradi milih zim in vlažnih pomladi je nevarnost okužbe lahko že februarja in vse do novembra. Vbod klopa ne povzroča bolečine, zato ostanejo pogosto neopaženi predvsem pri otrocih. Na NIJZ-ju svetujejo, da si za sprehode v naravo oblečete svetla oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, da klopa lažje opazite. Ravno tako si pokrijte glavo z rutami ali kapami. Namažete se lahko tudi z repelenti, ki z vonjem odganjajo klope. Po prihodu v stanovanje natančno preglejte telo in se stuširajte, oblačila pa skrtačite ali operite.

Če opazite klopa, ga ne odstranjujte s pomočjo olj, krem, petroleja ali drugih pripravkov.

Najbolje bo, da ga primete s pinceto čim bližje koži in z enakomernim gibom izvlečete, svetujejo na NIJZ-ju.

Bolezenski simptomi pri okužbi s KME
Vsak klop ni okužen, lahko pa okužba poteka brez posebnih bolezenskih znamenj. Če ste bili že okuženi z virusom KME, do ponovne okužbe ne pride več. Bolezen poteka v dveh fazah, in sicer se v prvi po tednu do dveh pojavijo bolezenski znaki, podobni gripi. Pri večini bolnikov se v nekaj dneh težave samo še stopnjujejo. Pojavijo se visoka temperatura, močni glavoboli, slabost, bruhanje, v posameznih primerih tudi nezavest ali smrt (eden do dva odstotka odraslih). Pri KME običajno ni nobenih sprememb na koži ob mestu vboda klopa.

Še vedno najučinkovitejše cepljenje
Na NIJZ-ju priporočajo cepljenje vsem, ki se veliko gibljejo v naravi in na območju, kjer je okuženost klopov najvišja. Prva dva odmerka cepljenja naj bi opravili že v zimskih mesecih, zato da ste zaščiteni pred boleznijo še preden postanejo klopi aktivni. Po petih ali devetih (odvisno od cepiva) do dvanajstih mesecih sledi še tretji odmerek. Prvi poživitveni odmerek morate opraviti po treh letih, nato na vsakih pet let, po 50. oziroma 60. letu pa znova priporočajo na tri leta. Po podatkih NIJZ-ja je bilo število prijavljenih primerov okužbe s KME v letu 2015 le 62, kar je najmanj v zadnjih 30 letih.