Če se želite zaščititi pred piki žuželk, si oblecite oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki so poleti lahko tanjša in svetlejša. Foto: Reuters
Če se želite zaščititi pred piki žuželk, si oblecite oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki so poleti lahko tanjša in svetlejša. Foto: Reuters

Poletne aktivnosti najpogosteje zmotijo komarji, ose, čebele in sršeni. »Na srečo so te žuželke v Sloveniji bolj nadloga, če nas katera piči, nas to mesto srbi, peče ali boli. Če niste na pike žuželk alergični, niso nevarni. Nevarno bi bilo, če bi vas naenkrat pičilo večje število sršenov, os ali čebel, ker gre v tem primeru za toksičen učinek strupa«, je v Svetovalnem servisu povedala Katja Triller Vadnal, dr. med., iz Splošne bolnišnice Izola.

Kaj storiti ob piku žuželke?
"Če vas piči žuželka, ostanite mirni in mesto pika najprej očistite, tako da ga sperete z vodo in milom, če ga imate pri roki. Obolelo mesto namažite s kremo, ki vsebuje antihistaminik, in jo lahko kupite v vsaki lekarni. V primeru alergijske reakcije pa takoj poiščite zdravniško pomoč", je svetovala Triller Vadnalova. Če vas piči neznana žuželka in pride do alergijske reakcije (oslabelost, otekanje), čim prej obiščite alergologa, ki bo naredil dodatne preiskave.

Ob piku spusti žuželka v kožo določene beljakovine in biogene amine, zato pride na mestu pika do blagega vnetnega dogajanja in s tem srbečega občutka ter bolečine. Če čebela pusti želo v koži, ga poskusite čim prej previdno odstraniti, da ne stisnete še dodatne količine strupa v kožo, ki je ostal v mešičku.

Zaščitite se z dolgimi oblačili in repelenti
Če se želite zaščititi pred piki žuželk, si oblecite oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki so poleti lahko tanjša in svetlejša. Ne nanašajte na kožo dišav ali krem z močnim vonjem, koža naj bo čim bolj nevtralna. Na področjih, kjer je več komarjev, pa uporabite repelente. Najučinkovitejši proti komarjem so po raziskavah repelenti s snovjo DDET, vendar teh v Sloveniji ni treba uporabljati, je pojasnila Triller Vadnalova.

"V Sloveniji tigrasti komarji za zdaj ne prenašajo bolezni za razliko od tujine. Preden potujete v tropske dežele, se morate pozanimati, katere bolezni so tam prisotne in katere žuželke jih prenašajo. Pomembno je, da se pravočasno zaščitite z repelenti ali cepljenjem." Repelenti z učinkovinami evkaliptusa so bolj naravni in jih lahko uporabljajo tudi otroci. Pazite le, da jih nanašate stran od oči in ust. Otroke raje oblecite v dolga oblačila, repelent pa popršite po obleki.

Z gostjo se je v oddajo Svetovalni servis pogovarjala Darja Pograjc. Celo oddajo lahko poslušate na: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/06/svetovalni-servis-434/