Najpogosteje se homeopatija uporablja za t. i. zimske težave, kot so gripa, angina, vročina, kašelj, bronhitis in astma. Foto: EPA
Najpogosteje se homeopatija uporablja za t. i. zimske težave, kot so gripa, angina, vročina, kašelj, bronhitis in astma. Foto: EPA
Homeopatska zdravila
Temeljna načela homeopatije so: načelo podobnosti, načelo majhnih odmerkov in načelo celostne obravnave človeka. (Slika je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Recept
Slovenski zdravniki so edini v Evropski uniji, ki ne smejo predpisovati homeopatskih zdravil. Foto: MMC RTV SLO

Najpogosteje se homeopatija uporablja za t. i. zimske težave, kot so gripa, angina, vročina, kašelj, bronhitis in astma, med drugim se uporablja pri prvi pomoči ob udarcih in pikih insektov, za psihične težave, otroške bolezni in druge težave.

Pri nas lahko homeopatska zdravila v lekarnah izdajajo lekarniški farmacevti z dodatnim znanjem iz homeopatije.

Poleg 77 zdravil, ki so že na voljo, vsa so od avstrijskega proizvajalca, je v postopku za pridobitev dovoljenja za promet trenutno ena vloga, pravijo na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Po besedah direktorica podjetja, ki zdravila uvaža, se je prodaja od leta 2011 količinsko in vrednostno povečala za približno 12 odstotkov.

"Gre za zelo majhno prodajo v primerjavi s prodajo alopatskih zdravil. To jasno kaže na kontradiktorno zakonodajo, ki je homeopatiji, v nasprotju z vsemi drugimi državami EU-ja, izrazito nenaklonjena. Glede na trenutno zakonodajno situacijo. Bistveno večje prodaje niti ne pričakujemo," pravi Indira Zanco.

Podobno opozarja predsednica Slovenskega homeopatskega društva, zdravnica Irena Gorišek, ki ugotavlja, da je stanje v Sloveniji absurdno, zato se v društvu zavzemajo za to, da bi bila homeopatija v celoti priznana kot zdravstvena dejavnost.

Homeopatija ni in nikoli ne bo del šolske medicine, je pa priznana pri pristojni instituciji (op. ministrstva za zdravje ali zdravniške zbornice ali zdravniškega združenja ipd.) kot zdravniška metoda zdravljenja oziroma kot samostojna in dopolnilna metoda zdravljenja v rokah zdravnika, torej je del uradne medicine v posamezni državi članici, piše na spletni strani Slovenskega homeopatskega društva.

V vseh državah članicah Evropske unije, razen v Sloveniji, lahko zdravniki kot zdravstveni delavci v zdravstveni dejavnosti zdravijo s homeopatijo in predpisujejo homeopatska zdravila, ki so določena kot zdravila za uporabo v humani medicini v vseh nacionalnih zakonodajah v skladu z evropsko direktivo.

Zdravnik ne sme zdraviti s homeopatijo
Z zakonom o zdravilstvu iz leta 2007 je homeopatsko zdravljenje kot zdravilski sistem uvrščen v zdravilsko dejavnost. Kot pravi Goriškova, pa je Slovenija edina država članica EU-ja, v kateri zdravnik, ki je v skladu z zakonom o zdravilih edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za uporabo v humani medicini, ne sme predpisovati homeopatskih zdravil, ker ne sme zdraviti s homeopatijo. "V skladu z zakonom o zdravniški službi zdravniku, ki zdravi s homeopatijo, Zdravniška zbornica Slovenije ne izda oziroma mu začasno odvzame dovoljenje za delo oziroma licenco. Zakon o zdravniški službi je zaradi tega v neskladju z zakonom o zdravstveni dejavnosti in z zakonom o zdravilih," pravi Goriškova.

Zato si v Slovenskem homeopatskem društvu prizadevajo, da bi bila homeopatija v celoti priznana kot zdravstvena dejavnost. "Poudarjamo, da imata zdravnik in pacient pravico svobodne izbire oziroma jima ta izbira ne sme biti odvzeta. Če jima je, je zdravniku kršena pravica do izbire 'pravega' zdravljenja svojega pacienta, pacientu pa pravica do zanj 'ustreznega' zdravljenja," še poudarja predsednica Slovenskega homeopatskega društva.

Tri temeljna načela homeopatije
Temeljno načelo v homeopatiji je "načelo podobnosti", ki pravi, da kar koli določena snov izzove v prevelikem odmerku, bo njeno delovanje zdravilno v minimalnem oz. posebej pripravljenem nanoodmerku. Drugo načelo homeopatije je "načelo majhnih odmerkov", tretje načelo pa izpostavlja globalni pristop zdravljenja oz. celostno obravnavo človeka.