Vsako leto za tuberkulozo, ki je sicer ozdravljiva bolezen, zboli devet milijonov, trije milijoni bolnikov pa ne dobijo oz. pridejo po zdravniško pomoč. Foto: EPA
Vsako leto za tuberkulozo, ki je sicer ozdravljiva bolezen, zboli devet milijonov, trije milijoni bolnikov pa ne dobijo oz. pridejo po zdravniško pomoč. Foto: EPA

Po navedbah vodje nacionalnega programa za tuberkulozo Petre Svetine iz bolnišnice Golnik pojavnost tuberkuloze v Sloveniji z leti upada, letno za to boleznijo zboli okoli 140 bolnikov. V Sloveniji je umrljivost zaradi tuberkuloze okoli petodstotna, praviloma so to starejši bolniki, pri katerih je bila bolezen pozno ugotovljena ali ni bila zdravljenja ali se je zdravljeno začelo pozno, pravi Svetinova.

Trije milijoni bolnikov niso zdravljeni
Vsako leto za tuberkulozo, ki je ozdravljiva bolezen, na svetu zboli devet milijonov, trije milijoni bolnikov pa ne dobijo po pomoč oz. ne pridejo po zdravniško pomoč. Ravno zato je slogan letošnjega svetovnega dneva boja proti tuberkulozi "Reach the three million" (v prostem prevodu Doseči tri milijone). Velja, da s kombinacijo različnih antibiotikov bolezen lahko pozdravimo, zdravljenje pa običajno poteka šest do devet mesecev.

Od leta 1990 se je število smrti zaradi tuberkuloze zmanjšalo za 45 odstotkov. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je pojavnost tuberkuloze Evropi v zadnjem desetletju zmanjševala povprečno za pet odstotkov letno, v letu 2012 pa se je število takšnih bolnikov zmanjšalo povprečno za šest odstotkov.

Leta 2012 1,3 milijona mrtvih
Še vedno pa je statistika skrb vzbujajoča. V letu 2012 je zaradi tuberkuloze umrlo 1,3 milijona ljudi, 95 odstotkov bolezni pa so odkrili v revnejših državah. Kot kažejo podatki WHO, je leta 2012 za tuberkulozo zbolelo tudi 500.000 otrok, bolezen pa je bila usodna za 74.000 ljudi. Največ ljudi je za to nevarno boleznijo zbolelo v Aziji.

Tuberkuloza (TB) ali jetika (sušica) je kronična nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bacil Mycobacterium tuberculosis. V večini primerov bolezen prizadene pljuča (pljučna tuberkuloza), lahko pa prizadene tudi druge organe (kosti, ledvica, jajčnike, bezgavke ...).

Tuberkuloza se prenaša z osebe na osebo s kužnim aerosolom oz. z vdihavanjem okuženega zraka.

Okuži se lahko vsak izmed nas, tudi če je le kratek čas z zelo kužno osebo, vendar pa to še ne pomeni, da bo oseba tudi zbolela. Navadno zboli le 10 odstotkov okuženih.

Simptomi:
dalj časa trajajoč kašelj (več kot tri tedne),
bolečina v prsih,
hemoptize (kri v izmečku),
povišana temperatura,
mrzlica,
nočno znojenje,
utrujenost,
izguba apetita,
hujšanje.
(vir: Klinika Golnik)

Težava predvsem zdravljenje tipa bolezni, ki je odporen proti zdravilom
Podatki za leto 2010 kažejo, da je v državah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora zbolelo okoli 68.000 ljudi, v celotni Evropi, kamor WHO šteje 53 držav, pa 353.000. Države EU so uspešno izpolnile zadani cilj pri zmanjševanju števila bolnikov, medtem ko se celotna Evropa še vedno ni približala uspešnemu boju proti tipu tuberkuloze, odpornemu na protiruberkulozna zdravila, še navaja WHO. Med 27 državami z visoko stopnjo okuženih s tuberkulozo jih je kar 15 držav, ki jih pokriva evropski del WHO. V teh državah je okoli 76.500 bolnikov s tuberkulozo, ki je odporna proti protituberkuloznim zdravilom.