Pri dolgotrajni rabi pomirjeval, četudi ne na odvisniški način, začnejo ta povzročati ravno obraten učinek, kar pomeni, da je oseba lahko še bolj nervozna in nemirna. Foto: Reuters
Pri dolgotrajni rabi pomirjeval, četudi ne na odvisniški način, začnejo ta povzročati ravno obraten učinek, kar pomeni, da je oseba lahko še bolj nervozna in nemirna. Foto: Reuters

To pogosto vodi v odvisnost, ki je razširjena med odraslimi prebivalci, tuje raziskave pa kažejo, da je z zdravili zasvojenih tudi vse več mladih. Pojasnila o tem, kdaj gre za zasvojenost in kdaj za navajenost telesa na neko snov, je podala Mirjana Radovanovič, doktorica medicine, specialistka psihiatrije s Psihiatrične klinike v Ljubljani.

Nekatera zdravila povzročajo odvisnost
"Pri zdravilih je pomembno, da se držimo navodil in jih jemljemo takrat, ko je to potrebno in za namen, za katerega so bila v osnovi proizvedena. Telo se prilagodi na vsako snov, ki redno prihaja v telo, in v tem primeru govorimo o navajenosti telesa na celični ravni. To ni enako kot zasvojenost, kamor šteje sprememba v načinu vedenja, razmišljanja, obvladovanja in reševanja problemov," je pojasnila Radovanovičeva. Ljudje, ki nosijo v sebi biološko ranljivost, hitro spoznajo, da jim zdravila lahko pomagajo še pri drugih težavah, ne samo pri bolezenskih stanjih, zaradi katerih so jih dobili predpisana.

Pri nemedicinski rabi začne človek jemati zdravila za drug namen in v drugačnih odmerkih, kot ga je dobil predpisanega, ter za daljši čas, kot je bilo dogovorjeno. Za zlorabo zdravil gre tudi v primerih, ko ljudje jemljejo zdravila od drugih, če niso bila predpisana njim osebno. Tuji podatki kažejo, da nemedicinska raba zdravil narašča tudi med mladimi, kar je še posebej skrb vzbujajoče. Po nekaterih podatkih že od tri do pet odstotkov oseb zlorabljajo zdravila na način, ki ga lahko uvrstimo v nemedicinsko rabo, je pojasnila Radovanovičeva.

Pomembna je tudi genska ranljivost
Pri osebah, ki so naravno nagnjene k zasvojenosti, je treba biti še bolj pozoren. "Tudi zdravila proti bolečinam, ki kemično ne sodijo med opioidne analgetike, lahko sprožijo spremembe, ki so primerljive s pravo zasvojenostjo. Pri vseh zdravilih, ne glede na kemično sestavo, je pomembno vedeti tudi to, kdo je oseba, ki naj bi ta zdravila jemala. Vprašati je treba, ali je imela ta oseba že prej težave z odvisnostjo, ali se v družini pojavljajo težave zaradi odvisnosti od alkohola ali kakšne druge oblike zasvojenosti."

Veliko se morate pogovarjati s svojimi zdravniki, zakaj se odločajo za neko zdravilo, kakšni so učinki in tveganja. "Več kot vedo pacienti o zdravilih in zdravniki o pacientih, laže je izbrati varen način predpisovanja in jemanja zdravil," je poudarila Radovanovičeva.

Posledice zasvojenosti
V primeru zasvojenosti jemljemo zdravila zato, da uravnavamo razpoloženje, kar se kaže tako, da ljudje težko opustijo neko zdravilo, saj imajo pozitivno izkušnjo. Več časa posvetimo jemanju zdravil in tako opuščamo aktivnosti, s katerimi smo se ukvarjali v preteklosti. Za druženje s pomembnimi ljudmi v življenju in rekreacijo potem zmanjkuje časa.

Zdravljenje odvisnosti od zdravil
"Zdravljenje odvisnosti je pomembno, da se normalizira odzivnost organizma. Sčasoma je oseba, ki ima te vrste težave, vedno manj funkcionalna v svojem običajnem življenju, tako da je zdravljenje namenjeno temu. Ugotoviti moramo, kaj se dogaja, zakaj je neko zdravilo postalo problem samo po sebi in kako doseči, da se oseba na drugačen način sooča s svojimi problemi in na zdrav način uravnava svoje razpoloženje."

Pri dolgotrajni rabi pomirjeval, četudi ne na odvisniški način, začnejo ta povzročati ravno obraten učinek, kar pomeni, da je oseba lahko še bolj nervozna in nemirna. Zato je pomembno zmanjšati količino jemanja ali omogočiti način, da ob napornejših dnevih zdravilo vzamemo in ga potem za nekaj tednov prekinemo.

Bodite pozorni na oznake zdravil
Zdravila, ki so zaradi svoje kemične strukture bolj tvegane, da uporabnik postane zasvojen, so označena z obarvanim črnim trikotnikom. Tista s praznim trikotnikom pomenijo razmeroma manjše tveganje. Če je nekdo bolj ranljiv, se lahko zasvojenost prej izrazi. Trikotniki tudi opozarjajo, da ljudje na začetku jemanja ne vozijo ali upravljajo težke mehanizacije. Lahko se znajdejo v tveganih položajih, ki jih zaradi jemanja zdravil ne morejo obvladati, čeprav so jih pred tem lahko.

Oddajo Svetovalni servis, v kateri je Nataša Rašl govorila z gostjo o odvisnosti zdravil, lahko poslušate na spodnji povezavi.