Število bolnikov s sladkorno boleznijo v Sloveniji narašča, še posebej obolelih s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je povezano s staranjem prebivalstva in življenjskim slogom. Foto: BoBo
Število bolnikov s sladkorno boleznijo v Sloveniji narašča, še posebej obolelih s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je povezano s staranjem prebivalstva in življenjskim slogom. Foto: BoBo
Čakalnica
Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje je izredno pomembno, saj imajo bolniki tako manj možnosti za razvoj zapletov pri napredovanju bolezni. Strokovnjaki izpostavljajo predvsem promocijo zdravega načina življenja, s čimer lahko preprečite ali odložite pojav bolezni. Foto: MMC RTV SLO

Število bolnikov s sladkorno boleznijo v Sloveniji narašča, še posebej obolelih s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je povezano s staranjem prebivalstva in življenjskim slogom.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je ob tej priložnosti v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje pripravil Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni, kjer so razpravljali tudi o dodatnem osveščanju bolnikov.

Sladkorna bolezen pogostejša pri moških
Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje je izredno pomembno, saj imajo bolniki tako manj možnosti za razvoj zapletov pri napredovanju bolezni. Strokovnjaki izpostavljajo predvsem promocijo zdravega načina življenja, s čimer lahko preprečite ali odložite pojav bolezni. Po raziskavah, ki jo je izvedel NIJZ med leti 2001 in 2012 med prebivalci, starimi od 25 do 64 let, je sladkorna bolezen v porastu predvsem pri moških, saj se pojavlja kar dvakrat pogosteje kot pri ženskah. Telesna nedejavnost in nezdravo prehranjevanje ter z njim povezana debelost so vzroki za vse več obolelih.

Bolnikom mora zdravstveno osebje nuditi čim več informacij
"Pri sladkorni bolezni se mora bolnik z njo soočati in ukvarjati vsak dan, zato mora medicinsko osebje, ki dela z bolniki, poskrbeti, da imajo ti verodostojne informacije. Ponuditi jim moramo možnost za soodločanje o tem, kaj se z njihovim zdravjem dogaja. Na ta način lahko pri bolezni ukrepamo skupaj z bolnikom in ne namesto njega," je na konferenci povedala dr. Jelka Zaletel. Za zmanjšanje posledic sladkorne bolezni uvajajo v referenčnih ambulantah družinske medicine skrb za zgodnje odkrivanje, preprečevanje in vodenje bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 z enotnim protokolom.

"V zadnjih letih smo s pomočjo projekta Skupaj za zdravje, ki ga vodi NIJZ, razvili dodatne edukacijske programe za osebe z mejno bazalno glikemijo oziroma moteno toleranco za glukozo ter bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, ki se bodo izvajali v centrih za krepitev zdravja." V prihodnosti pričakujejo tudi projekt umeščanja laičnih svetovalcev, se pravi bolnikov brez medicinske izobrazbe, ki bodo lahko poleg strokovnjakov v oporo drugim bolnikom, je povedala Zaletelova.

Z znanjem nad obvladovanje bolezni
Cilji Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010‒2020 so zmanjšanje obolelih s sladkorno boleznijo tipa 2, kar pomeni preprečevanje in odložitev pri osebah z višjim tveganjem, zgodnje prepoznavanje bolezni in s tem zmanjšanje zapletov in umrljivosti.

Namen programa je tudi opolnomočenje bolnikov, se pravi, da ti pridobijo dovolj znanja in lahko sami kritično sprejemajo odločitve o poteku zdravljenja in bolezen tudi uspešno nadzorujejo. Da bodo bolniki lahko pridobili čim več informacij o bolezni, bodo usposobljeni bolniki s sladkorno boleznijo delili izkušnje in znanje z drugimi bolniki, kar bo potekalo v dogovoru z zdravstvenim osebjem. S tem bodo nudili oporo pri obvladovanju bolezni in vztrajanju v učinkoviti samooskrbi. Pomembno je izobraževanje bolnikov, da se bodo lažje spopadali s težavami, ki jih prinaša sladkorna bolezen. Po podatkih Katedre za družinsko medicino MF v Ljubljani deluje v Sloveniji 600 referenčni ambulant, ki skrbijo za osveščanje bolnikov.