Evkalipt je v Avstraliji zelo razširjeno drevo. Foto:
Evkalipt je v Avstraliji zelo razširjeno drevo. Foto:
Evkalipt izboljša tudi paradontalno zdravje, saj deluje na bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo. Foto: EPA
Uporabljajo ga tudi v parnih savnah in kot osvežilec zraka, saj uniči bakterije in klice ter ohrani bivalne prostore čiste in jih napolni s prijetnim vonjem.

Evkalipti ali gumijevci so najznačilnejši predstavniki avstralskega rastlinstva. Njihova eterična olja so temeljiteje raziskali in jih začeli destilirati sredi prejšnjega stoletja. Znanih je približno 600 vrst, od tega jih nekaj uporabljajo tudi v zdravilstvu. Zelo poznano je eterično olje evkalipta, ki ga lahko uporabljate za različne zdravstvene težave.

Evkalipte uvrščamo med najvišja drevesa
Evkalipti lahko zrastejo izjemno visoko, v preteklosti so poročali celo o 145 metrih višine, ki naj bi jo dosegel Eucalyptus regnans, vendar ti podatki niso preverjeni, medtem ko v zahodni Avstraliji še danes rastejo drevesa, ki se ponašajo z višino do 107 metrov, kar E. regnans uvršča na prvo mesto najvišjih listavcev na svetu. Evkalipt cveti od junija do novembra, pogosto tudi vse leto.

Prevladujejo na avstralski celini
Najbolj so razširjeni v jugovzhodnem delu Avstralije v Viktoriji in Novem Južnem Walesu ter na Tasmaniji. V Avstraliji pokrivajo skoraj tri četrtine gozdov in so glavni vir evkaliptovega olja na svetu. Poraščajo različna rastišča, od skrajno vročih in suhih do skrajno hladnih in gorskih.

Raste še v Indiji, Južni Afriki in Evropi. Modri evkalipt je eden izmed najpogosteje sajenih evkaliptov. Modri evkalipti so v povprečju visoki do 45 metrov, ponekod tudi do 65 metrov. Deblo je ravno in vitko, s tanke skorje pa se luščijo dolgi in ozki trakovi lubja. Imajo značilne ozke in dolge zelenomodre liste z mnogimi oljnimi žlezami. V Evropo so ga prinesli okrog leta 1830. Največ ga je ob atlantskih obalah Španije in Portugalske. Nekaj ga je tudi ob Jadranskem morju, vendar je izjemno redek. Tudi v Sloveniji je evkaliptov zelo malo. V toplih obmorskih krajih včasih najdemo modri in Gunnov evkalipt. Po parkih ali vrtovih ju včasih sadijo kot okrasno drevo ali botanično posebnost.

V lesni industriji cenijo njegov les, v zdravilstvu eterično olje
Po svetu ga zaradi ekološke prilagodljivosti, hitre rasti, velikih mer in dokaj kakovostnega lesa sadijo za proizvodnjo lesa, ki ga uporabljajo za izdelavo pohištva, parketa in celuloze.

Poganjke s posušenimi cvetnimi brsti pri modrem evkaliptu uporabljajo za vezanje suhih šopkov. Zaradi izjemne zmožnosti za vsrkavanje vode jih uporabljajo za izsuševanje močvirij in uničevanje komarjev, ki prenašajo malarijo, še posebej v Afriki in južni Evropi ter Indiji.

Komarje odganjajo tudi hlapi eteričnih olj v vročih poletnih dneh. Uporabljajo ga kot sredstvo za uničevanje mrčesa in naglavnih uši, saj je blažje od pripravkov za odstranjevanje uši, ki pogosto poškodujejo lase in lasišče. Eterično olje, ki vsebuje eukaliptol, terpineol, pinen in polikarbonalne kisline, pridobivajo iz suhih listov in vsebuje 70–80 % 1,8-cineola, ki je sestavina v zobnih pastah in ustnih vodicah. Evkaliptovo olje je brezbarvno in močnega vonja po lesu in sladkem.

Z eteričnim oljem evkalipta do blaženja simptomov bolezni
Eterično olje evkalipta je učinkovito pri zdravljenju različnih obolenj dihal, kot so gripa, prehlad, kašelj, nahod, vneto grlo, astma, sinusitis. Študije so pokazale, da so ljudje, ki so trpeli za nebakterijskim sinusitisom, pokazali hitrejše izboljšanje po uporabi evkaliptovega olja. Evkalipt izboljša tudi paradontalno zdravje, saj deluje na bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo. Žvečilni gumiji s koncentratom evkalipta dobro vplivajo na zdravje ustne votline.

Pri vnetem grlu eterično olje zmešate s toplo vodo in grgrate. Pri zamašenem nosu, astmi ali bronhitisu kanite nekaj kapljic v toplo vodo in inhalirajte, saj ima para pomirjujoč učinek in razširi žile, kar pomeni večji dotok kisika in lažje dihanje. Pri pljučnici se z njim namažite po hrbtu in prsih v območju pljuč ali inhalirajte, kar bo lajšalo simptome in zmanjšalo nevarnost za poslabšanje stanja.

Evkaliptovo olje uporabljajo tudi za odpravljanje stresa in izčrpanosti, saj deluje poživljajoče in izboljša pretok krvi v možganih. Evkaliptovo olje ima protibolečinske in protivnetne lastnosti, zato ga priporočajo pri zvinih, poškodbah kit in vezi, oteklinah, podplutbah ter lažjih poškodbah mišic. Bolečine v mišicah in sklepih lajšate tako, da se z njim natrete po prizadetih mestih.

Študije so pokazale, da uživanje evkaliptovega olja lahko prepreči razvoj različnih bakterij, mikrobov in parazitov v telesu, še posebej v črevesju. Pogosto se vzame tudi pri kožnih obolenjih, na primer aknah. Ravno tako lahko z njim uravnavate krvni sladkor in znižate telesno temperaturo. Nekateri z njim zdravijo tudi seneni nahod, alergije, herpes, bolezni mehurja in opekline.

Uporabljajo ga tudi v parnih savnah in kot osvežilec zraka, saj uniči bakterije in klice ter ohrani bivalne prostore čiste in jih napolni s prijetnimi vonjem. Pogosto ga uporabljajo v kozmetični industriji za mila, detergente in gospodinjska čistila. Evkaliptovo olje je vse bolj priljubljeno, saj se dobro ujame tudi z drugimi eteričnimi olji, kot so timijanovo, rožmarinovo, majaronovo, sivkino in cedrino.

Pri uporabi bodite previdni
Pred uporabo pa vseeno naredite alergijski test, saj če ste nanj alergični, lahko njegova uporaba izzove kožno alergijo. Negativni stranski učinki evkaliptovega olja, če ni bil razredčen, preden ste ga dali na kožo ali zaužili, lahko povzroči drisko, bolečine v trebuhu, slabost ali bruhanje.