Naše prebivalstvo je tretje najstarejše v Evropi. Vir: Pixabay
Naše prebivalstvo je tretje najstarejše v Evropi. Vir: Pixabay

Tri leta so že minila, odkar se je podjetje Senecura v francoski lasti odločilo, da bo pri nas zgradilo pet manjših domov; v Loški dolini, Pivki, Komendi, Žireh in Železnikih. Po treh letih zapletov se gradnja še nikjer ni začela. Še najdlje z načrtovanjem so v Loški dolini.

Podjetje Senecura ima veljavno gradbeno dovoljenje, da na občinskem zemljišču v Loški dolini zgradi manjši dom za starejše z 51 posteljami. Vodstvo občine in večina bližnjih sosedov v naselju gradnji ne nasprotuje.

"Vrednost samega projekta je ocenjena nekje na pet milijonov, s tem da bi dobili še 27 dodatnih delovnih mest, kar mislimo, da je, če seštejemo, za lokalno skupnost izrednega pomena," pravi Janez Komidar, župan občine Loška dolina.

Skupina petih občanov pa je prepričana, da dom za ostarele ne sodi v naselje. Potem ko je Ministrstvo za okolje in prostor poleti zavrnilo njihovo zahtevo za revizijo postopka, so zdaj vložili tožbo na upravno sodišče in vztrajajo.

"Da ostane igrišče, kot je bilo, dom pa se lahko zgradi po Loški dolini. Vnuki bodo živeli tu in vsak dan bodo gledali tale dom pred vrati in vse posledice iz tega doma," pravi Anton Pantar.

Na občini menijo, da je vložena tožba le postopek zavlačevanja, potem ko je ministrstvo zavrnilo njihovo zahtevo po reviziji.

"Nekateri, ki ne uspejo z argumenti, potem iščejo preprosto rešitve, kako postopek vleči in upati na to, da se bo investitor od investicije umaknil," pravi župan.

Čeprav imajo veljavno gradbeno dovoljenje, pa so se v podjetju Senecura odločili, da ne bodo začeli gradnje, ampak bodo počakali, da se konča še postopek na upravnem sodišču.

Veliko pomanjkanje domov za starejše