Redna telesna vadba igra pomembno vlogo pri ohranjanju telesnih sposobnosti in spretnosti. Foto: Reuters
Redna telesna vadba igra pomembno vlogo pri ohranjanju telesnih sposobnosti in spretnosti. Foto: Reuters
Sušenje perila na balkonih
Obešanje perila je dobra vaja za ohranjanje ravnotežja. Foto: EPA

Redna, ustrezna in varna telesna dejavnost pri starejših je izjemnega pomena, zato je za starejše od 65 let priporočeno vsaj pol ure zmerno intenzivne telesne aktivnosti vsak dan, priporočajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja, kjer so pred dvema letoma naredili raziskavo.

Redna telesna vadba igra pomembno vlogo pri ohranjanju telesnih sposobnosti in spretnosti. Ne gre le za to, da ste v dobri fizični kondiciji zaradi športa samega, temveč predvsem, da tako krepite sposobnosti, ki so potrebne pri vsakodnevnih opravilih in aktivnostih.

Vadba ima blagodejen vpliv na telo in duha
Z vadbo med drugim krepimo mišice, skrbimo za zdravje kosti, blažimo upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti telesa, blažimo stres in depresijo, ohranjamo primerno telesno težo, krepimo imunski sistem ter vplivamo na kakovost spanca.

Po drugi strani pa vadba vpliva na posameznikovo počutje, na občutek dobrega zdravja in splošno zadovoljstvo z življenjem, kar je pri starejših zelo pomembno.

Kot navajajo na inštitutu, so različne epidemiološke raziskave pokazale, da redna telesna dejavnost varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni: vpliva na zmanjšanje tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, kapi, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, raka debelega črevesa in raka na prsih.

Starejši so bolj telesno dejavni kot mlajši
Raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog, ki so jo na inštitutu pred dvema letoma izvedli v sodelovanju z regijskimi zavodi za zdravstveno varstvo in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani, je pokazala, da so starejši od 65 let v mnogo pogledih bolj telesno dejavni kot mlajše starostne skupine. Zmerno intenzivno telesno dejavnih večino dni v tednu (vsaj štiri dni) je več kot tri četrtine (77,3 %) starejših od 65 let. Med njimi jih je 70,3 %, ki to dejavnost običajno izvajajo več kot 30 minut na dan.

Največ ljudi se rekreira s hojo
V primerjavi z mlajšimi starostnimi skupinami so starejši od 65 let najpogosteje zmerno intenzivno telesno dejavni. Zmerna dejavnost pomeni, da je pulz rahlo povečan, rahlo se zadihamo, še vedno pa se lahko med aktivnostjo normalno pogovarjamo. Delež je višji pri hoji, saj večina (87,8 %) starejših hodi večino dni v tednu, skoraj tri četrtine (72,2 %) od njih vsakokrat več kot pol ure.

Če smo telesno premalo aktivni oziroma sploh nismo telesno dejavni, odsotnost ali pomanjkanje telesne dejavnosti in prekomerno sedenje lahko povzročita zmanjšanje kostne in mišične mase, kar lahko vodi v prezgodnje staranje in v zmanjšano sposobnost opravljanja vsakdanjih opravil.

Sodelujte v nagradni igri - Moja generacija podeljuje športne nagrade

Na spletni naslov moja.generacija@rtvslo.si pošljite odgovor na to vprašanje:
Katera je vaša najljubša oblika telesne vadbe in kolikokrat na teden jo izvajate?
Med vami bomo izžrebali dobitnika elastičnih mini trakov SKLZ, ki so učinkovit in prilagodljiv pripomoček, ki se uporablja za povečanje trdnosti in stabilnosti v spodnjem in zgornjem delu telesa.
Vaše odgovore pričakujemo do prihodnjega četrtka, 27. marca, do 12. ure.

Za vadbo si vzemite pol ure na dan

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije za doseganje večine koristi za zdravje pri odraslih zadošča zmerna telesna dejavnost, ki traja skupaj vsaj 30 minut na dan, izvaja pa se večino dni ali vse dni v tednu.

Če doslej niste bili fizično aktivni, je priporočljivo, da se pred začetkom vadbe posvetujete z osebnim zdravnikom. In kar je najpomembnejše: nikoli ni prepozno za začetek telesne vadbe, zato le izkoristite toplo sonce in migajte. Pojdite na sprehod s prijatelji ali pa si podajajte žogo z vnučki! Korist in veselja bosta obojestranska.

V spodnji tabeli so glavne skupine vaj za starejše, ki jih priporoča Ameriško združenje za srce (AHA):

aerobne gibalne dejavnost

Hitra hoja, hoja po stopnicah, tek, kolesarjenje, ples, planinarjenje, tek na smučeh, plavanje in aerobika.
Med priporočeno zmerno aerobno aktivnost se ne štejejo vsakodnevna opravila, ki se opravljajo z nizko intenzivnostjo (npr. skrb zase, kuhanje in druga gospodinjska dela, nakupovanje), in zmerno intenzivne aktivnosti, ki trajajo manj kot 10 minut (npr. hoja po stanovanju).

vaje za mišično močDvigovanje ali nošenje bremen, vaje z utežmi oziroma vaje v fitnesu, vrtna opravila.

Za kar najuspešnejše pridobivanje moči se priporoča uporaba bremen oziroma uteži, s katerimi je mogoče izvesti od 10 do 15 ponovitev vsake posamezne vaje.
Z utežmi ne smemo pretiravati, zato vadbo začnemo z lažjimi utežmi in nato težo postopoma povečujemo. Če vadba ni vodena oziroma če vadimo sami, uteži ne smejo biti težje od dveh kilogramov.
Kot utež lahko uporabimo že manjšo vrečko suhega fižola ali plastenko z vodo oziroma plastenko, v katero smo nasuli nekaj peska, mivke ali moke.

vaje za gibljivost

Dvigovanje rok nad glavo, polpočepi ali počepi ob opori, elementi joge in nekatere vaje iz gimnastike. Vsekakor moramo izbor vaj prilagoditi našim zmožnostim in morebitnim telesnim stanjem oziroma patologijam (pogosti mišični krči, hernije diskov, obraba hrustanca v sklepih, splošna zakrčenost mišic ...).

Priporoča se izvajanje vaj za vse večje skupine mišic. V vsakem položaju naj bi vztrajali od 10 do 30 sekund, posamezna vaja naj se ponovi od trikrat do štirikrat. Če je le mogoče, naj se vaje za gibljivost izvajajo tiste dni, ko se izvajajo aerobne vaje ali vaje za mišično moč.

vaje za ravnotežje

Dvig na prste nog, stoja na eni nogi, vrtenje okoli svoje osi, obešanje perila, stoja pri miru z zaprtimi očmi in odročenimi rokami.