Šumenje v ušesih najpogosteje prizadene starejše in tiste, ki so dalj časa izpostavljeni hrupu. Foto: BoBo
Šumenje v ušesih najpogosteje prizadene starejše in tiste, ki so dalj časa izpostavljeni hrupu. Foto: BoBo
Težave s šumenjem se po navadi stopnjujejo zvečer, ko skušajo bolniki zaspati. Foto: freedigitalphotos.net

Najpogosteje prizadenejo starejše osebe ali tiste, ki so dalj časa izpostavljeni hrupu. O težavah s tinitusom je v oddaji Svetovalni servis spregovorila doc. dr. Saba Batellino, dr. med. s Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana.

Objektivni in subjektivni tinitus
Tinitus delijo na objektivni in subjektivni. Pri objektivnem oseba zazna zvok, ki nastaja v njenem telesu, in ga slišita tako bolnik kot zdravnik. Šumenje nastane zaradi zožitve žil, bolnik sliši pokanje v čeljustnem ali kakšnem drugem sklepu. Nekateri pravijo, da slišijo škrtanje pri obračanju glave in vratu. Medtem ko pri subjektivnem tinitusu ni zvočnega fenomena in pride do zvočne zaznave v notranjem ušesu ali nekje na slušni poti do možganske skorje, je pojasnila dr. Batellinova. Zvoke slišijo samo bolniki. Za nastanek tinitusa ne vejo natančnega vzroka, vendar naj bi nastal nekje v notranjem ušesu ali na slušni poti.

Zvoki se pogosto pojavijo pred spanjem
Težave se po navadi stopnjujejo zvečer, ko skušajo bolniki zaspati in se vse umiri ter nastane tišina. "Takrat se po navadi pojavijo moteči piski ali šumenje, nekateri celo opisujejo, da je zvok podoben hoji mravelj po papirju, pisku vlaka ali škripanju vrat. Pripovedujejo o različnih zvokih v glavi ali ušesu, ki jih motijo pri tem, da bi mirno zaspali," opisuje težave bolnikov Batellinova. Šumenje v ušesih po navadi nastane nenadoma in ostane na določeni jakosti, ki jo zdravniki lahko ocenijo.

Naučiti se je treba, da zvoke preslišite
Motečih zvokov lahko sčasoma bolnik ne sliši več, vendar mora v to vložiti veliko truda. To pomeni, da zvokov ne posluša in ne preverja stalno, ali jih še sliši. "Tinitus lahko praktično izgine, če oseba zavzame neko stališče, da tega zvoka ni več in ga v prihodnosti ne bo slišal. Vemo, da z usmerjanjem slušne pozornosti lahko zelo veliko slišimo, če jo usmerimo kam drugam, pa tudi veliko preslišimo". Posamezniki lahko ogromno naredijo sami oziroma skoraj vse. Običajno so težave večje, če so bolniki pod stresom ali utrujeni, pri občutku tesnobe, in manjše ali jih sploh ne zaznajo, ko so v družbi prijateljev in pri ukvarjanju s prostočasnimi dejavnostmi.

Hrupno okolje vpliva na nastanek tinitusa
"Tinitus je povezan z okvaro notranjega ušesa, se pravi, ko notranje uho, predvsem za visokefrekvence zgublja sposobnost zaznave zvoka, se pojavi pisk prav v tistih frekvencah, ki jih uho slabo zazna," razloži Batellinova. Do tinitusa pride pri akustični travmi, po preglasnem koncertu, strelih ali pokih, glasni domači zabavi in lahko traja od nekaj tednov do mesecev. V teh situacijah pride lahko do poškodbe sluha. Tudi starejši, pri katerih je znana prezbiakuza oziroma starostna naglušnost, pogosto opisujejo piskanje in šumenje v obeh ušesih. Okvaro sluha povzroča tudi jemanje nekaterih antibiotikov in kemoterapija.

Vzroki za izgubo sluha in tinitus
Vsi organski sistemi že po 30. letu kažejo, da se njihova funkcija ne bo izboljševala, ampak bodo postopoma slabše delovali, kar se dogaja tudi pri vidu in sluhu, je povedala dr. Batellinova. V hrupnem okolju mora notranje uho še dodatno delati, zato se tudi prej utrudi, kar pomeni, da se težave pojavijo prej in bolj intenzivno. Ravno tako lahko povzročajo tinitus zdravila, ki imajo kot stranske učinke okvaro malih žil, slabšo prekrvavitev, vnetje v določenem delu ali izolirano okvaro notranjega ušesa.

Pregled pri otorinolaringologu
"Pred pregledom je obsežen pogovor, ki mu rečemo anamneza, to je pogovor med zdravnikom in pacientom. Pogovorimo se o zgodovini njegovih težav, drugih boleznih, poškodbah, predhodnih operacijah, o družinskih težavah s sluhom in jemanju zdravil. Čimbolj natančno skušamo izvedeti okoliščine, v katerih so težave nastopile", pove dr. Batellinova.

Zatem sledi otorinolaringološki pregled s pregledom sluhovoda in bobničev, kasneje naredijo še teste notranjega ušesa. Za oceno notranjega sluha pri odraslih osebah po navadi izberejo pražno tonsko avdiometrijo ali ADG, za oceno ravnotežja pa sluhovod spirajo s toplejšo in hladnejšo vodo.

Kako si lahko pomagate?
Pri tinitusu si lahko pomagate s slušnim aparatom, da ojača frekvence, ki jih bolnik slabše sliši. Z različnimi nastavitvami aparata si lahko olajšate vsakdanje težave, ki jih povzročajo različni zvoki v ušesu ali glavi. Tudi vsa zdravila, ki izboljšajo prekrvavitev, oskrbo z drugimi snovmi notranjega ušesa in centralnega živčevja pomagajo pri lajšanju težav.

Kot pravi strokovnjakinja, je pri tinitusu zelo pomembna samopomoč, ki jo imamo pri nas vodeno in je sestavljena iz dveh delov. "Zdravnica ima predavanje, kjer razloži, zakaj do tinitusa pride. Psihologinja pa pokaže sprostitvene tehnike, s katerimi ljudje svoje možgane preusmerijo na nekaj drugega. Naučijo se preusmeriti misli in aktivno počivati. Če je težava še vedno moteča, se lahko odločijo za individualno obravnavo pri psihologu".

Batellinova je povedala, da je veliko pacientov, ki po izvajanju različnih sprostitvenih tehnikah šumenja ne slišijo več. V večini primerov so to dosegli tako, da so enostavno nehali poslušati razne zvoke, ki so nastali v ušesu, in usmerjeno poslušali tišjo glasbo v ozadju ali kaj drugega.