Uporabljajo ga tudi v klobasah in paštetah. S kardamomom si izboljšate okus kave in čajev, kar vas bo spomnilo na vonj po Orientu. Foto: Wikipedia
Uporabljajo ga tudi v klobasah in paštetah. S kardamomom si izboljšate okus kave in čajev, kar vas bo spomnilo na vonj po Orientu. Foto: Wikipedia

Zdravilne lastnosti so v semenih, ki jih uporabite lahko tudi za začinjanje jedi. Sicer obstaja več vrst (cejlonski, bengalski …), vendar pri nas največ uporabljajo zelenega, medtem ko je v indijski kuhinji najpogosteje v uporabi črni. Poleg vanilje in žafrana velja za eno izmed najdražjih začimb. V knjigi Ščepec rešitve avtorji pišejo, da je najbolj priljubljen v Skandinaviji, za kar naj bi bili delno krivi Vikingi, ki so ga prinesli tja. Največ pa ga proizvedejo v Nepalu in Gvatemali.

Izboljša okus kave in spodbuja prebavo
V plodovih so semena, ki jih strete pred uporabo in uporabite v omakah in raznih juhah. Kardamom vsebuje več eteričnih olj in je po okusu milejši od ingverja in blažji od kurkume. Po ljudskem izročilu odpravlja krče, varuje želodčno sluznico, spodbuja prebavo in izboljšuje duševno stanje. Znan je tudi kot poživilo, saj podobno kot kofein spodbuja koncentracijo, vendar nekaterim po kavi razbija srce, medtem ko kardamom ravno to težavo odpravlja. Arabci in Indijci so znani po tem, da skodelici kave dodajo za noževo konico kardamoma, saj je takšna kava bolj zdrava in ima prijetnejšo aromo, pa še za želodec je bolje.

Žvečenje semen pomaga pri slabem zadahu, zato ga v Indiji uporabljajo namesto žvečilk. Poleg tega njegova eterična olja okrepijo dlesni in nevtralizirajo bakterije, ki povzročajo parodontozo in gingivitis.

Kardamom uporabite pri peki sladic
Če boste radovedni in boste poskusili zrnca kardamoma, vas bo ostrina spomnila na ingver. Pogosto ga uporabljajo v prazničnih dneh za peko medenjakov, v Angliji ga dodajo kruhu in različna druga peciva. Uporabljajo ga zaradi arome in lažje prebave maščob in škroba, česar je v piškotih največ. To je zagotovo razlog, da ga lahko čim prej vključite v svojo kuho. Sprva v majhnih količinah, da se navadite na okus, nato pa postopoma več. Začimba se dobro poda tudi h kompotom, pečenim jabolkom in sadni solati. Pazite le na to, da ga ne dodate preveč. Za blag okus je dovolj že, če daste pred koncem priprave v jed kar cel plod za kratek čas in ga nato odstranite.

Zmleti kardamom porabite v čim krajšem času
Kakovosten kardamom je še v obliki sadeža oziroma ploda, ki ga pred uporabo odprete s stiskom prstov. Znotraj je do 20 temno rjavih zrnc, ki so lahko včasih lepljiva. Če jih zaužijete, so rahlo hrustljava. Najbolje bo, da sadež odprete pred uporabo, saj tako ohranite največ učinkovin in arome. Če kupite zmletega, ga po odprtju hitro porabite, saj že v osmih tednih izgubi skoraj polovico arome.