Sporočila, ki so videti kot uradna obvestila, običajno vsebujejo obtožbe o nezakonitih dejavnostih ali grožnje z aretacijo. Namen takih sporočil ni drugačen kot pri drugih vrstah spletnih goljufij – izsiliti denar od prestrašenih žrtev. Vendar pa je taktika zlorabe imena in ugleda policije še posebej zlonamerna, saj mnogi ljudje ob prejemu takih obvestil reagirajo impulzivno in brez premisleka, kar lahko vodi do hudih finančnih in osebnih posledic.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Poznavanje tehnik goljufov je prvi korak k zaščiti, vendar je pomembno, da upoštevate naslednje nasvete:

  • Nikoli ne odgovarjajte na sumljiva sporočila ali neznane telefonske klice. Če vas kdo pokliče in se predstavi kot zaposleni v banki ali tehnična pomoč, vedno preverite njihovo identiteto.
  • Ne klikajte na povezave v e-sporočilih ali SMS-sporočilih, ki jih niste pričakovali ali se vam zdijo sumljivi.
  • Ne vnašajte svojih osebnih podatkov na spletnih straneh, ki se vam zdijo sumljive ali jih niste sami poiskali.
  • Posodabljajte svoj računalnik in mobilne naprave redno. Poskrbite tudi za protivirusno zaščito.
    Ne odpirajte priponk v e-sporočilih od neznanih pošiljateljev.
  • Uporabljajte močna gesla in jih redno spreminjajte. Uporabljajte različna gesla za različne spletne račune.
  • Redno spremljajte svoje bančne izpiske in če opazite kakršne koli nenavadne transakcije, takoj kontaktirajte svojo banko.
Varni na spletu

Na MMC-ju objavljamo serijo prispevkov, ki opozarjajo na pasti spletnih prevar in nasvete, kako se jim izogniti. Nastali so v sodelovanju s portalom Varni na internetu.

Phising: Kako goljufi izpraznijo vaš račun z enostavnim e-sporočilom?

Smishing: Novodobna goljufija prek SMS, ki prazni račune

V primeru suma, da ste bili žrtev goljufije, takoj kontaktirajte svojo banko ali pristojne oblasti. SI-CERT ali Policija vam lahko ponudita nasvete in pomoč v takih primerih.
Pomembno je, da ne dovolimo, da nas strah ali sram odvrne od iskanja pomoči. Bolj ko bomo ozaveščeni in proaktivni v boju proti tovrstnim goljufijam, težje bo goljufom izvajati svoje prevare na slovenskem spletu.