Marica Globočnik je izredno čila in vedra 96-letnica. Foto: Radio Slovenija/Peter Močnik
Marica Globočnik je izredno čila in vedra 96-letnica. Foto: Radio Slovenija/Peter Močnik
V pogovoru z radijskim kolegom je Marica tudi zapela. Foto: Radio Slovenija/Peter Močnik

"Že celo življenje upodabljam teto Pehto, že nekje pri 20-ih sem prvič igrala Pehto," se je v radijski oddaji Storž spominjala začetkov svoje kariere. Otroci v šoli so imeli enkrat letno Kekčeve dneve in so s smrekovimi klobučki na glavi tekali za hišo njenega očeta. Ko jih je vprašala, kaj se dogaja, so ji povedali, da imajo Kekčeve dneve. "Kje imate pa Kekca?" jih je vprašala, in so ga pokazali. Ko jih je vprašala, kje imajo Pehto, so pa odgovorili, da je nimajo. "Kako Pehte ni?" je vzkliknila Marica, šla domov in se napravila v Pehto. Tako se je začela njena dolga kariera tete Pehte. Otroci so jo vzeli za svojo Pehto in vzgojiteljice so jo potem vsako leto povabile, da je nastopila kot teta Pehta.

Pozneje je začela tudi predstavljati teto Pehto v Kekčevi deželi. "Vedno pogosteje, tako da sem intenzivno hodila v Kekčevo deželo 10 let," se spominja Globočnikova. "So rekli, če Pehto igram, ampak jaz pravim, jaz še danes Pehto živim," še pravi.

Pehta je bila predstavljena kot hudobna ženska, zato je sama takoj priredila njen lik, kadar so bili okoli nje majhni otroci, saj ni želela, da bi se je bali. "Sem jih pogledala in rekla, nič se bati. Po očeh vidim, da imate čiste oči, čelo nezgrbačeno. Lahko ste nagajivi, to je privilegij vseh otrok, zlobni pa ne smete biti. Jaz pa vidim, da imate čiste očke in odkritosrčen pogled, zato vam lahko rečem, da se vam ne bo zgodilo nič hudega! "

Kljub visoki starosti je Marica še vedno dejavna. "Zelo rada rešujem križanke, da telovadim možgane, pa pletla sem rada, zdaj več ne morem, ker mi zanke uidejo. Malo pa še vedno kvačkam, porabim pa veliko več časa kot prej. Malo grem tudi na sprehod in kakšen obisk, pa veliko počivam," pojasnjuje svojo dnevno rutino.

Kljub svoji častitljivi starosti se je začela ukvarjati z novo dejavnostjo: sestavlja nove pesmice, šegave otroške in nekaj jih je zapela tudi v radijski eter. Leta 2002 je prejela tudi odlikovanje Občine Kranjska Gora za življenjsko delo na kulturnem in etnološkem področju.

Življenjske modrosti piše v zvezek za zanamce
Kot je dejala ob koncu, zelo rada deli nasvete. "Rada vidim, da še kdo kaj sliši. In imam zvezek, v katerega zdaj pišem recepte in misli, da bo ohranjeno, če bo kdo kaj potem želel v svoj prid uporabiti. Vsem dajem napotke: veliko sem dobila od svojih staršev in stricev, veliko izkušenj pa sem dobila tudi na lastni koži. Pretiravati ne smeš z nobeno stvarjo! Življenje moraš jemati takšno, kot je!" še pravi.

Celotno oddajo lahko poslušate spodaj!