Konopljiko lahko gojimo tudi kot okrasno rastlino, potrebuje pa peščeno zemljo in malo vode. Foto: MMC RTV SLO
Konopljiko lahko gojimo tudi kot okrasno rastlino, potrebuje pa peščeno zemljo in malo vode. Foto: MMC RTV SLO

Navadna konopljika je zaradi ugodnih učinkov na zdravje poznana že dolga stoletja. Kot je še dodal, zaradi plodov, ki nastanejo iz cvetov in so podobni popru, konopljiki pravijo tudi meniški poper. "Menihi so konopljiko uporabljali za lajšanje spolne sle, redovnice pa so si polagale liste in cvetove na postelje, da so ostale čiste; njeno latinsko ime pomeni čistost," je dejal Behrič.

Uporabljajo se lahko listi in plodovi, lahko pa jo vzgojimo kot okrasno rastlino. Konopljika dobro prenaša mraz in potrebuje le malo vode.

Konopljika pomaga pri skoraj vseh simptomih, povezanih z menstrualnim ciklom, koristi pa tudi pri zaprtju, pri občutljivosti dojk, depresiji in še bi lahko naštevali. "Predvsem pa deluje na žlezo hipofizo, ki izloča razne spolne hormone, zato lahko pomaga pri raznih ženskih težavah, od menstruacije do mene. Pogosto jo uporabljajo tudi homeopati," je zeliščar naštel glavne učinke delovanja konopljike.

Semena lahko uporabljamo tudi kot začimbo, in sicer namesto popra, malo pa ima okus tudi po žajblju. "Semena zmeljemo v kavnem mlinčku in potem prah uporabljamo pri kuhanju, posujemo po raznih jedeh, iz listov pa lahko skuhamo čaj, liste pa moramo v vodi pustiti vsaj pol ure," je še dejal Behrič.

Pogovor Katje Tratnik in Bineta Behriča.