Svoj koledar so izdale tudi klekljarice. Foto: Facebook
Svoj koledar so izdale tudi klekljarice. Foto: Facebook
Julij. Foto: Facebook
Marec. Foto: Facebook

Koledar z naslovom Najlepše slovenske čipke 2015 krasijo fotografije 12 mojstrskih izdelkov, ki so jih izbrali med 48 deli, prispelimi na natečaj za najlepše slovenske čipke, ki ga je razpisal Prostor za čipke LaceSpace Ljubljana. Izbrana dela so bila od 6. do 10. novembra razstavljena v ljubljanski mestni hiši.

Fotografije spremljajo natisnjena krajše besedilo o čipkarstvu na Slovenskem in čipkarski zemljevid Slovenije. Vsa besedila v koledarju so v slovenskem in angleškem jeziku, zato je koledar primeren tudi za osebno, poslovno ali protokolarno darilo za tujino.

Cena koledarja je deset evrov, izkupiček od njegove prodaje pa bo namenjen predstavitvi slovenskega čipkarstva na 17. svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA, je v sporočilu za javnost zapisala članica upravnega odbora OIDFA za Slovenijo in predsednica organizacijskega odbora kongresa Afrodita Hebar Kljun.

OIDFA združuje več kot 2300 članov iz 35 držav sveta. Ustanovljena je bila zato, da bi povezala čipkarske strokovnjake, čipkarice in ljubitelje čipk v skupnih prizadevanjih za ohranitev čipkarske tradicije, znanja izdelovanja čipk in spodbujanje razvoja čipkarstva po vsem svetu.

Naslednji svetovni kongres klekljaric bo gostila Ljubljana
S pomočjo koledarja so si slovenske klekljarice zagotovile že udeležbo in predstavitev bogastva in raznolikosti čipkarstva na Slovenskem na preteklih kongresih, ki potekajo vsaki dve leti. Letos so se tako udeležile 16. kongresa, ki je potekal v mestu Adelaide v Avstraliji. Naslednji kongres, ki bo od 24. do 26. junija 2016, pa bo gostila Slovenija.

Osrednje kongresno dogajanje bo v Ljubljani, strokovni in spremljajoči dogodki pa tudi v Idriji, Žireh, Železnikih, Škofji Loki, Gorenji vasi in Polhovem Gradcu. Vsi ti kraji se namreč ponašajo s čipkarskim izročilom, ki ga uspešno ohranjajo in razvijajo tudi danes.