Številni upokojenci komajda preživijo s svojo pokojnino. Foto: BoBo
Številni upokojenci komajda preživijo s svojo pokojnino. Foto: BoBo

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm je glede tega opozorila, da Slovenija ne sledi priporočilu Sveta Evrope, po katerem bi morala biti minimalna pokojnina 400 evrov.

V skladu s sklepom, ki ga je svet sprejel glede na določbe pokojninske reforme, najnižja pokojninska osnova za pokojnine, uveljavljene letos, znaša 763 evrov, najvišja pokojninska osnova pa 3051 evrov.

Nadomestila za invalidnost, nastalo v letošnjem letu, se odmerijo od osnove najmanj v višini 437 evrov, nadomestilo za čas poklicne rehabilitacije za invalidnost, nastalo v letošnjem letu, pa lahko znaša največ 1747 evrov.

Uskladitev vsebine statua velik korak naprej
"Danes smo naredili velik korak naprej, ker smo se vse interesne skupine v svetu vključno s predstavniki vlade in delodajalcev uskladile o vsebini statuta. To pomeni dober znak za delovanje zavoda v prihodnje," je dejal predsednik sveta Milan Utroša, sicer predstavnik sindikatov.

Statut prinaša nekatere spremembe, med drugim zlasti glede sprejemanja temeljnih predpisov. Po besedah Utroše so odprli večjo stopnjo demokratične poti pri sprejemanju predpisov.

Zaposlenim v zavodu bo po novem tudi omogočeno sodelovanje pri upravljanju. "Zaposleni v zavodu bodo zdaj spet lahko sodelovali pri oblikovanju odločitev, ki zadevajo njihov položaj," je dejal Utroša.

Dozdajšnji statut še ni bil usklajen z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je začel veljati z letom 2013. Danes sprejeto besedilo, h kateremu pa mora dati soglasje še vlada, to pomanjkljivost odpravlja.