Greenpeace opozarja na vsebnost nevarnih kemikalij v otroških oblačilih in obutvi priznanih znamk. Foto: MMC RTV SLO
Greenpeace opozarja na vsebnost nevarnih kemikalij v otroških oblačilih in obutvi priznanih znamk. Foto: MMC RTV SLO

Analiza 82 tekstilnih izdelkov iz 25 držav je pokazala, da otroška oblačila ne vsebujejo bistveno manj strupov kot oblačila za odrasle.

Pod drobnogled so vzeli izdelke svetovno znanih blagovnih znamk, kot so American Apparel, GAP, Primark in Nike. Kot navajajo v organizaciji, so analize v primerjavi s preteklimi poročili pokazale skoraj neopazne razlike v ravni nevarnih kemikalij v oblačilih za odrasle in za otroke.

Vsaka od testiranih znamk ima na trgu izdelke, ki vsebujejo nevarne kemikalije. Tako so na primer rezultati določenih Adidasovih kopalk pokazali višjo raven PFOA (perfluorooktanojske kisline), kot ga dovoljuje njihov lasten seznam omejenih snovi, potisk otroške majice Primark pa je vseboval 11 odstotkov ftalatov.

Analiza je pokazala tudi visoko raven NFE (nonilfenol etoksilata) v izdelkih, ki jih proizvajajo Disney, American Apparel in Burberry, navajajo v Greenpeaceu. V organizaciji so tudi opozorili, da je Kitajska največji proizvajalec tekstila in hkrati tudi največji uporabnik kemikalij, zato so Peking pozvali, naj pomaga ustaviti uporabo nevarnih kemikalij v tekstilni industriji.

Greenpeace je vodilne svetovne znamke pozval, naj do leta 2020 nehajo uporabljati vse nevarne kemikalije. Njihovemu pozivu se je že odzvalo 18 podjetij, med njimi Nike, Adidas, H & M, Zara in drugi.

Spodaj si lahko ogledate prispevek Andreje Lešnik v Dnevniku.

Nevarne kemikalije v oblačilih in obutvi
Nevarne kemikalije v oblačilih in obutvi