100 let izumitelja Petra Florjančiča: "Imel sem veliko srečo"
100 let praznuje Peter Florjančič, eden najbolj znanih slovenskih izumiteljev.
Med drugim je izumil pršilnik za parfume
Objavljeno: 5. marec 2019 ob 16:45
MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Imel je 43 avtomobilov in 20 let je dejansko živel po hotelih po vsem svetu, je povedal v oddaji Prava ideja. Foto: MMC RTV SLO


Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte, fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike.

Peter Florjančič je bil rojen leta 1919 na Bledu, nato pa je živel in ustvarjal v številnih krajih po svetu. Bil je aktiven športnik, pa glasbenik, zaigral je tudi v filmih, predvsem pa je bil in je še vedno inovator svetovnega slovesa. Trikrat je postal milijonar in trikrat tudi bankrotiral, je povedal v oddaji Prava ideja voditeljici Editi Cetinski.

Drevi v blejski Festivalni dvorani odpirajo tudi razstavo o njegovem, na trenutke neverjetnem, skoraj pravljičnem življenju, predvsem pa o njegovem delu, ki se je prek njegovih izumov dotaknilo dobesedno vsakega Zemljana. Razstavo ob njegovi 100-letnici, ki so jo poimenovali Živeti sanje, je pripravil Tehniški muzej Slovenije. Kot pravi vodja projekta Irena Marušič, je njegov opus res navdihujoč. "On ima kar 400 patentov, od tega jih je več kot 40 prišlo do faze izdelave, kar je svojevrsten dosežek".

Peter Florjančič že 100 let živi svoje sanje

Spomnila je, da se mu je zgodilo marsikaj, da v šoli ni blestel in je staršem s svojimi vragolijami, v katerih je bilo že moč spoznati zametke inovatorstva, povzročal ogromno preglavic. Med drugo svetovno vojno je brez dokumentov pobegnil v Švico, kjer je bil begunec in kjer je bilo vse odvisno od njega samega. Je delaven, pogumen in radoveden človek visokih moralnih vrednot, svetovljan po duši in drzen v dejanjih.

Florjančič pa je za svoje inovacije znal poiskati tudi prave ljudi, da je zamisli lahko tudi uresničil, in na tej poti se je gibal v visokih krogih kulture, mode in celo kronanih glav. "Izziv za nas je bil, kako na tako majhno površino spraviti njegovo življenje, ki je res filmsko, pravljično, v filmskem in zasebnem smislu."

V življenju je treba delati, biti radoveden, pogumen, včasih tudi predrzen, pravi Florjančič, a brez sreče je včasih vse zaman. Da je je imel v svojih 100 leti res veliko, brez zadržkov prizna, in če bi moral svojih 100 let strniti v en stavek, bi ta bil: "Imel sem res veliko srečo, na pravem mestu sem bil vedno, v sekundi na pravem mestu." Zadnja leta Florjančič biva v radovljiškem domu starostnikov. Pred 15 leti se je vrnil v Slovenijo, ker je mami obljubil, da bo prišel umret na Bled. Spominja se, da mu je stričev butler Ali pred mnogimi leti na Blejskem gradu iz kavne usedline prerokoval, da bo živel toliko let, kolikor je stopnic na Blejskem otoku, torej 99. "Bal sem se že, da bom umrl, a so pod vodo našli še eno stopnico. Poleg tega je tu še zvon želja in imam še malo rezerve," se ob tej pripovedi šali Florjančič.

Njegova zbirka bo ostala v rokah Tehniškega muzeja
Florjančič se je s svojimi izumi, s katerimi je bil pogosto tudi daleč pred časom, dobesedno tako ali drugače dotaknil vsakega Zemljana in ‒ kot še dodaja Irena Marušič ‒ so se ob pripravi razstave že dogovorili, da bo to zbirko predmetov in dokumentacije prepustil Tehniškemu muzeju, da bo ostala na ogled tudi za bodoče prihodnje. Razstavo o najbolj razvpitem slovenskem inovatorju bo na Bledu na ogled do konca marca.

100 let izumitelja Petra Florjančiča

Pri pripravi razstave so se veliko pogovarjali tudi s Florjančičem in njegovo hčerjo Marion Florjancic, ki je tudi sama delala za svojega očeta, na katerega je bila vedno zelo ponosna. "Zelo so mi všeč njegovi izumi in vedno me je zanimalo, kako so se uresničevali in prišli v življenje," je poudarila ob postavljanju razstave in dodala, da so k njegovemu uspehu veliko pripomogli tudi prijatelji, ki so verjeli vanj in mu dajali moč za naprej.

POGOVOR Z GOSTOM: Peter Florjančič, inovator

K. T., Romana Erjavec, Radio Slovenija
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Ta novica trenutno še nima komentarjev.