Družba - Novice - Moja generacija

Mladi oskrbovalci - ko se vloge zamenjajo

Mladi se v vlogi oskrbovalcev znajdejo po spletu različnih okoliščin. Najpogosteje takrat, ko eden od staršev ali skrbnikov zboli za hujšo kronično boleznijo in potrebuje dodatno nego in pomoč ali pa se v takšnem položaju znajde eden izmed sorojencev.
1

Bolezen lahko sovražimo ali pa jo sprejmemo kot svojo sopotnico

Bolezen bi težko sprejeli kot dar. Vsakdo si želi ozdraveti, ko zboli. Toda ko gre za težko in neozdravljivo bolezen, pride trenutek, ko se moramo z njo soočiti.
2

Ilkine "rakete" niso nastale na šihtu v ponedeljek zjutraj

"Ko najdeš izjemno hitre smuči, jih je treba zakleniti in čuvati," pravi Janez Šmitek o smučeh, na katerih je Ilka Štuhec drugič zapored postala kraljica smuka. Pomagalo je tudi toplejše vreme.
28

V Sloveniji ne živi več noben France Prešeren

Slovenija bo težko dobila novega Franceta Prešerna - pa ne mislimo po umetniški nadarjenosti, ampak po imenu in priimku. Med letoma 2011–2017 je bilo namreč rojenih le pet fantkov, ki so dobili ime France.
8

Umrl je legendarni skakalec Matti Nykänen

V 56. letu starosti je umrl eden najboljših smučarskih skakalcev vseh časov, Matti Nykänen. Novico je sporočila Mednarodna smučarska zveza, ki je zapisala, da vzrok smrti ni znan.
113

72-letna Jožica Rogelj je maraton odkrila po upokojitvi, zdaj preteče tri na leto

Novomeščanka Jožica Rogelj se je že v mladosti ukvarjala s tekom in planinarjenjem. Ko se je upokojila, si je morala z nečim zapolniti čas: začela je teči, sprva krajše razdalje, potem pa maratone. In na njih kot za šalo osvaja stopničke.
18

Poklon 96-letni Stazi Černič in 91-letni Danici Blažina, ki sta orali ledino našega ženskega alpinizma

Planinska zveza Slovenije je nagradi za življenjsko delo v alpinizmu letos poklonila 96-letni Stazi Černič in 91-letni Danici Blažina, legendarnima plezalkama in alpinistkama, ki sta ženskam pogumno utirali pot v svet gora in alpinizma.
3

V Hram slovenskega športa sprejeti trije smučarji

Društvo športnih novinarjev Slovenije bo v četrtek v Hram športnih junakov sprejelo Jureta Koširja, Katjo Koren Miklavc in Alenko Dovžan.
25

"Prekleti partizani" v Wengnu razjezili Girardellijevega očeta

Wengen, kjer je te dni moška smučarska karavana, je z zlatimi črkami zapisan v slovensko športno zgodovino. Anekdota pravi, da je reporter Mladen Delić ob zmagi leta 1980 Bojana Križaja poljubil kar dvakrat.
73

11. januar: Poslovil se je Jože Pučnik, ključni akter slovenske pomladi

Na današnji dan leta 2003 je umrl Jože Pučnik, politični disident, ki je zaradi kritike režima v nekdanji skupni državi več let preživel v zaporu, se nato zaradi pritiskov preselil v Nemčijo, nato ...

8. januar: In rodi se kralj rock'n'rolla

Leta 1935 se je sredi globoke recesije v revni družini v Misisipiju rodil Elvis Aaron Presley, morda najpomembnejša osebnost ameriške popularne glasbe 20. stoletja.

V 82. letu starosti umrl legendarni Šekularac

V Beogradu je v 81. letu starosti umrl legendarni nogometaš Crvene zvezde Dragoslav Šekularac.
34

5. januar: Vse najboljše, Janica Kostelić

Leta 1982 se je rodila hrvaška smučarka Janica Kostelić, štirikratna olimpijska prvakinja in zmagovalka 30 tekem za svetovni pokal.

Dušan Kukovec: Gore so ga bogatile in vedno se je dobre volje vračal v dolino

"Dober alpinist si lahko hitro, težko pa postaneš star alpinist," pravi Dušan Kukovec, novopečeni 90-letnik.

29. december: Umrl je književni velikan Miroslav Krleža

Velikan hrvaške književnosti Miroslav Krleža je bil z obsežnim opusom, v katerem je med najbolj znanimi cikel o zagrebški meščanski dinastiji Glembajevih, kot "največji jugoslovanski komunistični ...

RTV v živo
23:05 Polnočni kavboj, ameriški film
00:55 Dnevnik Slovencev v Italiji
23:25 Televizijski klub: Ljubim te, čeprav te ne smem
00:15 Videotrak
23:15 Jazz pred polnočjo
00:00 NOČNI PROGRAM
Facebook