Družba - Novice - Moja generacija

Medgeneracijsko druženje: V Komendi otroke čuva Babi servis

Vedno več staršev ima ob dolgih delovnikih težave z varstvom otrok. Včasih so te reševali s skupnim bivanjem več generacij, zdaj pa je to bolj redkost kot pravilo. V občini Komenda in bližnjih občinah so to težavo rešili z vzpostavitvijo Babi servisa.
1

"92-letno žensko so pustili v bolečinah 30 ur"

Razmere se v številnih slovenskih domovih za starejše izrazito slabšajo, opozarjajo v združenju za dostojno starost Srebrna nit.
16

Je res (najbolj) pomembno, kdo ima najlepši vrt?

Teniškemu obdobju velike trojice je bil že prevečkrat prerokovan konec, a glede na to, da so si Roger Federer, Rafael Nadal in Novak Đoković skoraj enakovredno razdelili zadnjih deset grand slamov, njihovo obdobje še kar traja in traja.
54

Dina Šterbova: Od šivanja spalnih vreč do osvojitve 8.201 meter visokega Čo Ojuja

Češka alpinistka Dina Šterbova se je kot prva ženska skupaj z Vero Komarkovo leta 1984 povzpela na vrh 8.201 meter visokega Čo Ojuja. V knjigi Prve ženske na osemtisočakih popisuje usode pogumnih kolegic, ki so kot prve stopile na 14 najvišjih vrhov.
1

Največji zbiratelj likalnikov v Sloveniji - ima jih 330

"Vsi, od prvega do zadnjega likalnika, so ostali v zbirki. Še nobeden iz moje zbirke ni šel in tudi ne bo! Prvi je bidermajer, namenoma neočiščen, nespoliran, ker sem želel, da ostane tak, kot je."
3

Daniela Nebec je pri 94 letih izdala pesniško zbirko

“NAIVA – mix” nosi naslov pesniška zbirka gospe Daniele Nebec. Zbirka je izšla ob podpori prijateljice in direktorice DEOS Centra starejših Notranje Gorice Ane Petrič, kjer gospa Daniela živi v varovanem stanovanju.

Ženske v Himalaji: Osvajanje vrhov je pomenilo tudi kljubovanje predsodkom

Alpinisti so prve vzpone na osemtisočake opravili med letoma 1950 in 1964, alpinistke pa med 1974 in 1998, kot prvega so Japonke osvojile Manaslu. Tudi slovenske alpinistke so Himalajo začele osvajati že v 70. letih in pustile pomembno sled.
3

"Za Evropo v prenavljanju bi bilo pametno, da si osveži spomin na Evropo v ruševinah"

Letos mineva trideset let od padca Berlinskega zidu, enega izmed pomembnejših simbolov svetovne bipolarnosti v drugi polovici 20. stoletja.
10

Srečanje oskrbovancev v Metliki: "Smo kot velika družina in radi se družimo"

V sredo je v Metliki potekalo 31. srečanje oskrbovancev domov za starejše na Dolenjskem in v Beli krajini, ki ga je letos organiziral metliški dom.

Umrl je Niki Lauda, legendarni avstrijski dirkač

V starosti 70 let je v ponedeljek umrl nekdanji avstrijski dirkač formule 1 Niki Lauda. S Ferrarijem je bil svetovni prvak v letih 1975 in 1977, leta 1984 pa z McLarnom.
62

Pred natanko 40 leti sta Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj stopila na vrh sveta

"Tone, na vrhu sva. Sediva pri kitajski piramidi, pa ne veva, kaj bi!" so bile besede, ki sta jih slovenska alpinista ob 13.51 z vrha Mount Everesta ob izjemnem alpinističnem dosežku sporočila vodji jugoslovanske odprave v bazni tabor.
59

"Skoraj vsak nekdanji Jugoslovan ima s fičkom osebno izkušnjo"

Družbena vloga fiča se je korenito spremenila: od motorizatorja države do posmeha vrednega kupa železa, a ta avto ostaja predmet, v katerem se vozijo osebne zgodovine, zgodovine narodov Jugoslavije in kamor se da "spakirati" tudi čustva in pričakovanja.
44

Zmagovalna trojica v cilju prej kot v dveh urah

V Ljubljani je potekal tradicionalni Pohod ob žici. Vrhunec prireditve sta bila teka trojk na 12,5- in 29-kilometrski razdalji.
17

Častni meščan Ljubljane partizanski komandant Franc Sever – Franta, častna meščanka Ivanka Mežan

Naziv častna meščanka je letos dobila igralka Ivanka Mežan, častni meščan pa je postal partizanski komandant Franc Sever – Franta.
6

Teletekst RTV Slovenija praznuje 35 let. Ga še uporabljate?

7. maja 1984 je takratna RTV Ljubljana začela oddajati teletekst, ki je napovedal prihajajočo informacijsko revolucijo in naznanjal transformacijo produkcije, posredovanja in sprejemanja novic.
61

RTV v živo
01:55 Napovedujemo
05:50 Odmevi, ponovitev
04:00 Zabavni kanal
06:00 Napovedujemo
05:20 Vremenska in bionapoved
05:30 Prva jutranja kronika
Facebook