Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

To bo že četrta Hiša dobre volje pod okriljem Doma upokojencev Nova Gorica. Še eno bodo predvidoma konec meseca odprli v Komnu.

Pobuda za organizacijo dnevnega varstva starejših v Ajdovščini je prišla s terena, je povedala Irena Vidmar, koordinatorica programa Starejši za starejše, ki poteka v okviru tamkajšnjega društva upokojencev. "Ne samo za starejše, da niso sami doma, ampak tudi za svojce, da se razbremenijo."

Občina Ajdovščina se je tako z Domom upokojencev Nova Gorica dogovorila za vzpostavitev Hiše dobre volje. Po besedah direktorja doma, Bojana Stanteta, je za vključitev veliko zanimanja. "Kar kaže na to, da je to oblika pomoči starostnikom, ki je zelo potrebna in ki omogoča starostnikom, da ostanejo doma. Je tudi bistveno cenejša. Zato bi jaz rekel: dnevni center v vsako slovensko vas."

Prijavljenih je že dvanajst uporabnikov, med njimi Ivana Štor. "Vključila sem se zato, ker vidim, da so sami prijazni ljudje, nasmejani, takšni, kot jih imam jaz rada. Rada berem, zato bom brala, rada klepetam in tu bom lahko klepetala."

Dnevno varstvo bodo nudili od ponedeljka do petka od 7. do 17. ure. Čas bodo preživljali ob številnih dejavnostih, je pojasnila vodja hiše Ana Paljk. "Imamo zelo lep park zadaj, tako da bomo vedno, ko bomo imeli možnost, čas preživljali zunaj. Imamo tudi dve visoki gredi, bomo lahko vrtnarili. Zelo se mi zdi pomembno, da z vsemi temi dejavnostmi in vsakodnevno fizično telovadbo ter vajami za spomin, urimo sposobnosti, s katerimi starostniki prihajajo."

Vrednost naložbe je znašala skoraj 680.000 evrov, večino je prispevalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz evropskega sklada za regionalni razvoj.