Desa Muck. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Desa Muck. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Simptomi niso vedno vidni, a zato nič manj boleči, ker depresija ni zgolj žalost, potrtost ali prehodna slaba volja, temveč je resna bolezen, ki lahko povsem ohromi človeka.

V oddaji Ah, ta leta! na TV Slovenija je svojo zgodbo delila pisateljica, scenaristka, igralka in sploh vsestranska umetnica Desa Muck, ki se z epizodami depresije spopada že od otroštva. Ničkolikokrat je že padla v globoka brezna, a se je vedno tudi izkopala iz njih. Spregovorila je o svojih spominih na najmračnejša obdobja, ko jo je depresija popolnoma ohromila, prvič pa se je z njo srečala že v otroštvu. "Svojo depresijo sem čutila kot močan obup, občutek brezizhodnosti, nevrednosti in tudi močno željo po smrti. Svoj prvi poskus samomora sem imela pri desetih letih. Na srečo neuspešnega."

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Vzroki za nastanek depresije niso v celoti pojasnjeni, bila pa naj bi posledica različnih notranjih in zunanjih dejavnikov: bioloških, psiholoških in okoljskih. Sploh zunanje dejavnike, kot so finančne težave, stanovanjska problematika, skrb za preživetje, vsakodnevni stres vse prevečkrat zanemarjamo. Prav to pa so pomembni dejavniki, ki lahko vplivajo na slabo duševno stanje. Pri depresiji namreč ne gre le za napako v delovanju možganov, ampak je treba razumeti celotne okoliščine, v katerih se je posameznik znašel. Tisti, ki se z depresijo niso nikdar srečali, jo težko razumejo in jo vse prevečkrat zamenjujejo z lenobo. A, kot poudarja Desa Muck, še zdaleč ni tako. "To je popoln občutek nemoči, ko se ne zmoreš niti iz postelje premakniti."

Zdravljenje depresije je mogoče na različne načine, velikokrat gre za kombinacijo antidepresivov in psihoterapije. Desa Muck pravi, da sama dolgo ni želela jemati antidepresivov, ker se je bala, da bodo slabo vplivali na njeno delo, njeno ustvarjalnost, in da ji bodo povzročili preveliko otopelost. Ko pa je bilo njeno stanje tako slabo, da je dosegla dno, se je vendar odločila zanje; danes ve, da ji je najbolj pomagala kombinacija zdravil in psihoterapije: "Četudi zdaj že kakšnih 12, 13 let nisem v depresiji, me je depresije še vedno tako strah, da si takrat, ko se začnejo plaziti simptomi, ko se ti nikamor več ne da, ko se ti zdi, da te nihče ne mara ... ne upam nehati jemati tablet, ker vem, kam vse bi me lahko takšno stanje spet pripeljalo."

Mateja Mlakar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Mateja Mlakar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Pri spopadanju z depresijo so ji bili vedno v veliko oporo prijatelji in družina, ki so jo tudi spodbujali in ji stali ob strani, ko je to potrebovala. Pomen močnega socialnega kroga poudarja tudi Cvetko Tovornik, ki se z boleznijo spopada že več kot 25 let. S strokovno psihiatrično pomočjo, različnimi terapijami, predvsem pa z intenzivnim posvečanjem sebi se je naučil s svojimi težavami tudi uspešno spopadati. V oddaji pa smo prisluhnili tudi zgodbi Mateje Mlakar, ki je močno oporo pri zdravljenju depresije našla tudi v obiskovanju skupine za samopomoč.

Moja (m)učiteljica, depresija