Zaradi vse več diagnoz demence načrtujejo oddelek tudi za tovrstne uporabnike, dodajajo še v Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino. Foto: Pixabay
Zaradi vse več diagnoz demence načrtujejo oddelek tudi za tovrstne uporabnike, dodajajo še v Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino. Foto: Pixabay

Od 14 razpoložljivih mest jih je za zdaj zapolnjenih pet, štirje uporabniki so tudi v začasnih nastanitvah, kjer je na razpolago 10 postelj. Potreb in povpraševanja po tovrstni oskrbi starejših je zelo veliko, tako da si v gradiškem domu upokojencev v kratkem obetajo zapolnitev vseh teh mest.

Uporabnike smo v novem dnevnem centru zmotili pri barvanju na papir izrisanih src. "Se učimo in delamo počasi. Če zmoremo," nam zaupa Milka, ki je dan prej dopolnila 95 let.

Vilma zadovoljno dodaja. "Prav lepo je."

"Do zdaj ste bili sami doma?"

"Da."

Prihajajo med osmo in deveto dopoldne, zajtrku sledita listanje časopisov in potem telovadba, opisuje običajno ponudbo dnevnega varstva oskrbovalka animatorka Laura Kodrič. "Enkrat tedensko imamo peko peciva ali kuhanje, po kosilu kavica in prigrizek, med četrto in peto pa jih svojci pridejo iskat."

Njena kolegica Irena Cotič je zapustila delo v komerciali in sprejela nov izziv. "In sem zelo zadovoljna. Me izpolnjuje drugače od mojega dozdajšnjega dela."

Dnevni center in začasne namestitve so dodana vrednost, kajti starostniki lahko tako dlje ostanejo v domačem okolju, poudarja direktorica Doma upokojencev Gradišče Jana Hreščak. "Za eno in drugo storitev tako rekoč čakalne dobe ni – bolj z vidika dogovora za začetek dejavnosti. Recimo, v okviru dnevnega centra se nam zdi vselej dobrodošlo, da si morebitni uporabnik najprej pogleda prostore, pride poskusit in nekako spoznat okolje."

Zaradi vse več diagnoz demence načrtujejo oddelek tudi za tovrstne uporabnike, dodajajo še v Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino.