Promocije niso uspele: starejši se niso vrnili v Hišo dobre volje. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Promocije niso uspele: starejši se niso vrnili v Hišo dobre volje. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

Dnevni center ali Hišo dobre volje so v Desklah odprli leta 2018. Na začetku jo je obiskovalo 12 uporabnikov, vendar so jo morali zaradi epidemije zapreti. Uporabniki pa se po ponovnem odprtju vanjo niso več vrnili.

"V povprečju imamo dva uporabnika in čeprav nam občina Kanal ob Soči sofinancira eno delavko, imamo že enormne izgube," je za STA povedal direktor novogoriškega doma Bojan Stante. V Hiši dobre volje v Desklah sta zaposleni dve delavki, ki ju bodo po zaprtju premestili v Novo Gorico ter tako po Stantetovih besedah nekoliko obogatili tamkajšnje dogajanje v dnevnem centru.

"Zelo pa si želimo, da dnevni center v Desklah ponovno odpremo, takoj ko bi se pojavilo dovolj interesa med starejšimi v občini Kanal. V tem trenutku smo poskušali privabiti starejše s promocijami, z obveščanji in vsem drugim, vendar nismo bili uspešni," je še dejal.

Kanalska občina se je kot lastnica Hiše dobre volje prav tako trudila za njeno ohranitev, izvajalcu storitve so celo pomagali s finančnimi sredstvi, vendar niso bili uspešni.

Dom upokojencev Nova Gorica ima še štiri Hiše dobre volje na Severnem Primorskem in Krasu. Najstarejša je v Mirnu, kjer imajo 25 uporabnikov, tudi novogoriška je polno zasedena. Nekoliko manj sta zasedena dnevna centra v Ajdovščini in Komnu, ki pa sta bila odprta šele v drugi polovici lanskega leta in je zato potrebnega še nekaj časa, da se bodo okolica in morebitni uporabniki nanju navadili.

"Z Občino Ajdovščina smo se dogovorili, da bo tistim morebitnim uporabnikom, ki so socialno šibki, storitev varstva v dnevnem centru tudi subvencionirala. Velikokrat pa so za manjši obisk krivi prevozi, ki jih mnogi starejši nimajo," je razloge za nekoliko slabši obisk predstavil Stante.