Festival je priložnost za starejše, da se družijo in seznanijo tudi z novostmi za kakovostno starost. Foto: MMC RTV SLO
Festival je priložnost za starejše, da se družijo in seznanijo tudi z novostmi za kakovostno starost. Foto: MMC RTV SLO

Starejši se bodo lahko v prihodnjih dneh znova na enem mestu seznanili z vsebinami, ki so osredotočene nanje in na medgeneracijsko sodelovanje, na okroglih mizah se bodo dotaknili aktualnih tem od digitalnosti do zakonodaje.

Letošnji festival soustvarja več kot 3000 posameznikov najrazličnejših organizacij in predstavnikov družbe. V okviru strokovnega programa se bo zvrstilo več strokovnih razprav, v okviru izobraževalnega programa več kot 20 delavnic in predavanj, v okviru kulturnega programa pa več kot 70 kulturnih točk.

Za prvi dan so pripravili tri okrogle mize. Na prvi bodo razpravljali o tem, kakšne spremembe bi morala digitalna preobrazba prinesti v življenja starejših in ranljivih. Državna sekretarja na ministrstvu za javno upravo in v službi vlade za digitalno preobrazbo, Jure Trbič in Aida Kamišalić Latifić bosta navzočim predstavila prednostne naloge in izzive digitalne preobrazbe slovenske družbe in javne uprave.

Cilj okrogle mizi o izboljšanju bivalnih pogojev starejših z vgradnjo dvigal bo povezati odgovorne, ki lahko s svojim delom prispevajo k debirokratizaciji postopkov za vgradnjo dvigal v večetažne stavbe. Med drugim bodo sodelovali državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac, predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije Tomaž Krištof in predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Francka Ćetković.

Na okrogli mizi o jeziku in terminologiji kot orodju vključenosti in krepitve moči pa bodo spomnili, da je treba pri obravnavi tem o starejših izbirati primerno terminologijo, ki ne bo žaljiva.

Do konca festivala bodo na okroglih mizah med drugim obravnavali še zakonodajo o celostni oskrbi starejših, pomanjkanje kadrov pri izvajanju socialnovarstvenih storitev in pomen znanja.