Telefon deluje vsak dan med 8. in 20. uro. Starejši lahko za klepet pokličejo na telefonsko številko 080 38 07.

Simbioza in Humanitarček sta aprila lani odprla brezplačni klepetalnik ČvekiFON, ki je namenjen povezovanju starejših in spletanju socialnih vezi med njimi. Med terenskim delom so namreč zaznali, da je osamljenost starejših eden najbolj perečih težav med epidemijo.

Kot je presodila predsednica Društva Humanitarček in pobudnica projekta Ninna Kozorog, se je ČvekiFON izkazal kot zelo pomemben projekt med epidemijo in tudi ob sproščanju ukrepov. Uporabnikom namreč nudi spletanje prijateljstev, ne samo svetovalnih pogovorov, izkušnje so pozitivne, je dodala.

Foto: Simbioza
Foto: Simbioza

Starejši so ČvekiFON vzeli za svoje socialno omrežje. V svojih odzivih sporočajo, da jim tovrstni pogovori krajšajo in polepšajo vsakdan. Še posebej so ga veseli tisti, ki nimajo nikogar, s katerim bi se doma lahko pogovarjali, zato so "čvekarji" njihovi edini prijatelji.

ČvekiFON deluje avtomatizirano, saj sam naključno izbira med prijavljenimi starejšimi v bazi. Če nekdo nima časa za pogovor, izbere drugega. Ob tem še opozarjajo, naj starejši, ko zaslišijo glasbo, vztrajajo na liniji, saj mora ČvekiFON poiskati sogovornika. Delovanje pa je varno, saj sta številka klicatelja in kličočega skriti.

V bazo se lahko prijavijo vsi, ki pokličejo na brezplačno številko. Prijava je preprosta, iz baze pa se je mogoče kadar koli izbrisati.

Vzpostavitev in delovanje brezplačne številke je omogočilo podjetje A1, sodelujejo pa tudi drugi operaterji. Projekt je podprlo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.