Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Glede izboljšanja položaja upokojencev ugotavljata, da na uresničenje čaka še veliko ukrepov iz koalicijske pogodbe.
Na uresničitev med drugim po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca čaka ustanovitev demografskega rezervnega sklada in ukrep, po katerem bodo upokojencem po izpolnitvi pogojev starosti in pokojninske dobe za starostno pokojnino ob ponovni vključitvi v delovno aktivnost omogočili prejemanje celotne pokojnine. Prav tako se je koalicija v koalicijskem sporazumu zavezala, da bo najnižja vdovska pokojnina na ravni minimalne zagotovljene pokojnine, je spomnil v izjavi po sestanku.

V DeSUS se veselijo tudi sodelovanja z Zdusom na Dnevih medgeneracijskega sožitja, ki bodo maja potekali v Ljubljani.
Predsednik Zdusa Janez Sušnik je spomnil na zakonodajne pobude, ki so jih v zvezi pripravili jeseni. Z DeSUS bodo skupaj pregledali, kaj bi bilo mogoče sprejeti za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev in kaj bi bilo mogoče letos ali prihodnje leto narediti na področju zdravstvenega varstva. Tako je denimo nujen zakon o dolgotrajni oskrbi, je dejal.

Pričakovali so večji letni dodatek
Zdus kot civilna družba mora po njegovih besedah sodelovati s politiko, ker sama ne more doseči zakonodajnih sprememb.
Spomnil je, da bo letošnja izredna uskladitev pokojnin šele decembra. "To nas malo preseneča," je dejal. Prav tako so presenečeni nad zneski letnega dodatka za upokojence, saj so pričakovali "nekaj več". "Upokojenci niso najbolj zadovoljni, še zlasti ne zdaj, ko se draži oskrbnina v domovih za starejše," je poudaril.

Erjavec je izrazil upanje, da povišanje cen za domove za starejše in za življenjske stroške takoj po zvišanju plač ne bo postalo praksa. "Nekatere že najavljene podražitve so nenormalno visoke, zato bi morale te podražitve vzeti pod drobnogled tudi inšpekcijske službe," je menil. Izrazil je upanje, da niso v ozadju podražitev "zlorabe", da se torej takšne priložnosti izkoristijo za to, da se rešujejo nekateri problemi, ki bi jih bilo treba rešiti na drugačen način.

Zdus je dal pobudo za srečanje vsem strankam, je povedal Sušnik. Za njihovo odločitev o podpori na evropskih volitvah pa je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti.

Zdus se v svojem jesenskem predlogu med drugim zavzema za to, da se odstotek za odmero pokojnine za moške s 40 leti pokojninske dobe postopoma dvigne na 63,5 odstotka, medtem ko zdaj znaša 57,25 odstotka.