Vozniki zavoda so prostovoljci. Foto: G. Pr.
Vozniki zavoda so prostovoljci. Foto: G. Pr.

Starostniki bodo tako lahko odšli po nakupih, k zdravniku ali prijateljem, na ta način pa jim je omogočen tudi obisk različnih prireditev.

Občina Krško je projekt podprla prek sofinanciranja centra za socialno delo, ki je sklenilo dogovor z omenjenim zavodom Sopotniki. Občina bo zagotovila namensko vozilo, storitev pa bodo sofinancirali vsi trije partnerji. Za prostovoljsko delo voznikov se je že javilo sedem prostovoljcev.

Župan Miran Stanko je po podpisu pogodbe povedal, da so v občini Krško razvili sistem pomoči na domu, ki glede na druge občine nekoliko nadstandarden, s pomočjo Zavoda Sopotniki pa ga bodo še okrepili.

Po besedah direktorja in ustanovitelja Zavoda Sopotniki Marka Zevnika so projekt Sopotniki na območju občin Divača, Hrpelje - Kozina in Sežana začeli pred tremi leti in pol, letos pa so ga razširili še v Posavje, in sicer imajo enote v Sevnici, Brežicah in Krškem.

Pokrivajo manjše in večje kraje, po želji pa potnike odpeljejo tudi dlje. Starostnikom z namenskim osebnim vozilom ponujajo brezplačne prevoze do želenega kraja in vrnitev. Spodbujajo jih k dejavnostim, jim pomagajo pri opravkih in posredno bogatijo njihovo družabno življenje. S svojim delom tudi krepijo medsebojno povezovanje, zaupanje in sodelovanje, so zapisali pri Zavodu Sopotniki.

V krškem centru za socialno delo, kjer upajo na večji odziv, morebitne prostovoljce vabijo na usposabljanje. V dvorani Centra za socialno delo Krško ga bodo pripravili v ponedeljek. Morebitni prostovoljci in starostniki, ki potrebujejo omenjeni prevoz, pa lahko za omenjeno storitev v krški občini pokličejo na telefonsko številko 031 441 999, so še povedali ob današnjem podpisu pogodbe.