Prostofer poznajo že v številnih slovenskih občinah. Foto: Facebook/Občina Ruše
Prostofer poznajo že v številnih slovenskih občinah. Foto: Facebook/Občina Ruše

V šentjurski občini je projekt zaživel ta teden, v žalski pa bo predvidoma do konca meseca.
Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedala šentjurska podžupanja Silva Koželj, je Prostofer nadgradnja projekta Starejši za starejše, ki ga v šentjurski občini že vrsto let uspešno izvajajo društva upokojencev.

Pojasnila je, da mora uporabnik, ki želi storitev Prostofer, poklicati vsaj tri dni pred datumom prevoza na brezplačno številko 080 10 10, in to ob delavnikih od ponedeljka do petka od osme do 18. ure. V komunikacijskem centru nato zapišejo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku.

Vozilo zagotovi občina, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov, je dejala podžupanja. Postregla je tudi s podatkom, da ima šentjurska občina trenutno osem prostovoljnih voznikov, v storitev pa se kadar koli lahko vključijo novi prostovoljci.

V Zrečah bi lahko prepeljali še več ljudi
V zreški občini so lani prostovoljci z električnim vozilom izvedli 62 prevozov občanov, ki so prevoz potrebovali predvsem do Splošne bolnišnice Celje in drugih zdravstvenih ustanov v Vojniku, Ljubljani in Slovenski Bistrici. Prevozili so 5882 kilometrov. Ker pa Prostofer v Zrečah še vedno ni polno zaseden, si na zreški občini želijo, da občani še bolj izkoristijo možnost brezplačnih prevozov.

Medtem pa so v Šmarju pri Jelšah zadovoljni z izvajanjem projekta. Odzivi uporabnikov so namreč zelo dobri, vozilo pa je zasedeno vsak delovni dan, ko opravljajo prevoze. Lani je njihovih osem voznikov opravilo 67 prevozov, skupaj so prevozili 3922 kilometrov, kar pomeni 58,5 kilometra na prevoz. Za prevoz pa je poklicalo 30 občanov, ki so največkrat potrebovali prevoz na preglede v bolnišnico ali pri osebnem zdravniku. Nekajkrat so se s prostoferjem odpravili tudi v trgovino, na banko ali pošto. Najdaljši prevoz v letu 2019 je bil v bolnišnico Golnik.
Prostofer je vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih prevozov. Vozniki prostoferji so aktivni starejši vozniki.