Samostojni podjetnik, ki je dopolnil najmanj 65 let starosti in 40 let  pokojninske dobe brez dokupa, se lahko upokoji in prejema polno pokojnino in nadaljuje dejavnost. Foto: MMC RTV SLO
Samostojni podjetnik, ki je dopolnil najmanj 65 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa, se lahko upokoji in prejema polno pokojnino in nadaljuje dejavnost. Foto: MMC RTV SLO

Eden izmed predlogov je tudi pridobitev 20-odstotne predčasne ali starostne pokojnine, ob predpostavki, da še naprej plačujejo prispevke.

S predlogom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju želijo urediti dvojni status za vse zavarovance, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev in bi želeli nadaljevati delo in dejavnost ter istočasno prejemati pokojnino. Kot poudarjajo na ministrstvu, želijo celovito urediti problematiko dvojnega statusa, pri čemer pa se med posameznimi kategorijami zavarovancev uveljavlja razlikovalni element, in sicer v okviru prispevanja k vzdržnosti pokojninske blagajne. "Na ministrstvu poudarjamo, da smo vseskozi spremljali in sodelovali tako v razpravah s socialnimi partnerji kot tudi z drugimi strokovnimi institucijami ter na podlagi razprav in tudi finančnih ocen posameznih predlogov ugotovili, da bi prenagljeni posegi v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja lahko negativno vplivali na vzdržnost pokojninske blagajne."

Poudarjajo, da razprave še niso končali, saj želijo, da se pogovori in nadaljnje rešitve glede dvojnega statusa nadaljujejo znotraj razprave in priprave bele knjige o pokojninah.

Ureditev dvojnega statusa za podjetnike in druge kategorije zavarovancev
Predlog pri ureditvi dvojnega statusa vključuje razlikovalni element med zavarovanci glede na to, ali določena kategorija zavarovancev dodatno prispeva k vzdržnosti pokojninske blagajne z zaposlovanjem dodatnih oseb. Predlog predvideva ureditev dvojnega statusa za samostojne podjetnike in druge kategorije zavarovancev, urejeno pa je tudi prehodno obdobje za tiste upokojence, ki imajo dvojni status urejen do konca letošnjega leta.

Pogoji za samostojne podjetnike
Samostojni podjetnik se lahko upokoji in prejema polno pokojnino ter nadaljuje dejavnost, če: je dopolnil najmanj 63 let starosti in ima 40 let pokojninske dobe brez dokupa; je dejavnost opravljal najmanj 12 mesecev pred upokojitvijo; v času upokojitve, ko nadaljuje dejavnost, zaposluje najmanj eno osebo za nedoločen čas s polnim delovnim časom; ima (ves čas dvojnega statusa) poravnane vse prispevke (za sebe in svoje zaposlene) za socialno varnost.

Samostojni podjetnik, ki je dopolnil najmanj 65 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa se lahko upokoji ter prejema polno pokojnino in nadaljuje dejavnost. V tem primeru mu ni treba izpolnjevati preostalih pogojev.

Vse osebe pa bodo morale plačevati polne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so pojasnili z ministrstva.

Možnost pridobitve 20-odstotne predčasne ali starostne pokojnine
Za vse ostale zavarovance se uvaja možnost pridobitve 20-odstotne predčasne ali starostne pokojnine, in sicer za vse, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev starostne ali predčasne pokojnine. To možnost bodo imeli tudi vsi, ki izpolnjujejo pogoje po starih predpisih (ZPIZ, ZPIZ-1). Še naprej pa bodo vsi zavarovanci imeli možnost, da se delno upokojijo ali delno reaktivirajo za najmanj štiri ure dnevno, in ne dve uri, kot je bilo navedeno v prvotnem predlogu.

Ministrstvo meni, da je smiselno spodbujati vse zavarovance, in sicer tudi tiste, ki so že dopolnili 65 let in izpolnjujejo pogoje za starostno ali predčasno pokojnino, da bodo na ta način vztrajali v zavarovanju in tako še naprej plačevali prispevke, ob tem pa prejemali tudi 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine.

Nekateri upokojenci (iz 406. člena ZPIZ-2) bodo morali plačevati višji prispevek
Vsi, ki so uveljavljali izvzem iz zavarovanja po ZPIZ-1 in se jim je rok za uskladitev dvojnega statusa (ZMEPIZ-1) že dvakrat podaljšal, bodo še naprej lahko prejemali pokojnino in opravljali dejavnost. Po novem pa bodo morali plačevati višji pavšalni prispevek kot do zdaj, in sicer v višini polovice polnega prispevka za PIZ od najnižje pokojninske osnove.

Predlog ureja dvojni status tistih posameznikov, ki pri opravljanju samostojne dejavnosti dodatno zaposlujejo, in tistih zavarovancev, ki sicer v okviru svojega statusa ne zaposlujejo, imajo pa že izpolnjene pogoje za upokojitev in bi želeli delo nadaljevati. "Ob tem je treba poudariti, da tudi prejemanje 20-odstotne pokojnine ob hkratnem opravljanju dela ali dejavnosti dejansko pomeni dvojni status, saj oseba v tem primeru prejema tako pokojnino kot dohodek iz dela," so pojasnili na MDDSZ-ju.