Tako so prepričani v Lekarniški zbornici. Zdravila so tista, ki bistveno pripomorejo k podaljšanju kakovostnih let življenja, a le če so uporabljana pravilno in varno, je v torek na Ptuju v okviru projekta Sodobna oskrba starejših povedala predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič. Le tako se zagotovijo tudi njihova učinkovitost in pozitivni izidi zdravljenja, ki niso samo klinični, ampak tudi ekonomski in humanistični.

Veliko starejših ima težave zaradi jemanja več zdravil. Foto: BoBo
Veliko starejših ima težave zaradi jemanja več zdravil. Foto: BoBo

Poudarila je, da se zavzemajo tudi za storitve, kot so pregled uporabe zdravil, farmakoterapijski pregled, izobraževanje upravičencev in svetovanje o varni in pravilni uporabi zdravil ter izobraževanje in svetovanje z zdravili v skupnosti, vse to tudi na podlagi dobrih praks projekta Sodobna oskrba starejših, ki se izvaja na Ptujskem.

V. d. direktorja ptujskih lekarn Tanja Novak je označila vključitev Lekarne Ptuj kot partnerja ter magistra farmacije v ekipo izvajalcev projekta Sodobna oskrba starejših na Ptuju kot izjemno pomembno in koristno, predvsem za končne uporabnike. Poudarila je, da bi bilo ključno, da tovrstne storitve izvajajo dolgoročno, saj se z njimi lahko preprečijo mnogi neželeni učinki nepravilne rabe zdravil.

Poudarila je, da magister farmacije opravi pregled uporabe zdravil in izdela osebno kartico zdravil za uporabnika. Ta je po njenem mnenju zelo koristno orodje, ki poleg osnovnih podatkov vsebuje vsa zdravila, ki jih bolnik uporablja, in to z zaščitenim imenom in z imenom zdravilne učinkovine. Napisani so tudi pomembni napotki o pravilnem jemanju.

Premalo kadra za povpraševanje

Vodja projekta Sodobna oskrba starejših Andreja Potočnik je pojasnila, da je odziv na storitve s področja oskrbe z zdravili znotraj omenjenega projekta izjemno pozitiven, saj jih uporablja 36 oseb. Predstavila je tudi storitev e-oskrbe, s katero oskrbovanci prejmejo posebno opremo, ki jim omogoča hitro in enostavno proženje klica na pomoč s pomočjo obeska ali varovane enote. Oprema pa zazna potrebo po pomoči tudi, ko uporabnik ne more pritisniti na gumb zaradi poškodbe ali slabosti.

Po njenih besedah je osrednja težava, da je povpraševanje za vključitev v storitve dolgotrajne oskrbe preveliko glede na zmožnosti projektne ekipe, zato kar nekaj oseb na storitve še čaka. Dejala je tudi, da bi si izvajalci projekta želeli, da vsaj nekatere od v projektu ponujenih storitev postanejo trajne, za kar že iščejo možnosti s predstavniki občin, v katerih se projekt izvaja, in financerji.

Namen projekta Sodobna oskrba starejših, ki se bo na Ptujskem izvajal do junija prihodnje leto, je razviti, preizkusiti in implementirati nova orodja, nove storitve ter doseči integracijo storitev in izvajalcev storitev, s ciljem zagotavljanja usmerjene integrirane oskrbe. V okviru projekta, ki je vreden 2,6 milijona evrov, se bo vzpostavila povezava med sistemi zdravstva in socialnega varstva zato, da se doseže kakovostna in varna kontinuirana obravnava posameznika.