Greznice bodo zamenjale male komunalne čistilne naprave
Po zdajšnji zakonodaji bi morala vsa gospodinjstva, ki niso priključena na kanalizacijsko omrežje in so na občutljivih območjih, do konca leta vgraditi male komunalne čistilne naprave.
O financiranju se pozanimajte na Eko skladu, občinah in lokalnih skupnostih
Objavljeno: 20. oktober 2015 ob 08:32,
zadnji poseg: 20. oktober 2015 ob 10:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

false
Postavitev male komunalne čistilne naprave je tudi finančno velika obremenitev za večino gospodinjstev. Na Eko skladu je odprt javni poziv za financiranje oziroma kreditiranje. Foto: MMC RTV SLO

Po zdajšnji zakonodaji bi morala vsa gospodinjstva, ki niso priključena na kanalizacijsko omrežje in so na občutljivih območjih, do konca leta vgraditi male komunalne čistilne naprave.

V pripravi je nova uredba, ki prinaša nekaj novosti, predvsem rok, ko bodo morala gospodinjstva izvesti investicijo, in pogoje za pridobitev posojila. V Svetovalnem servisu sta nekaj informacij podali dr. Meta Levstek, vodja laboratorija na Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik, in mag. Nataša Černila Zajc, vodja sektorja za kreditiranje na Eko skladu.

Ministrstvo za okolje in prostor je letos poleti izdalo osnutek Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih voda, ki prinaša več sprememb za lastnike individualnih hiš. Ena je ta, da naj bi se dovolile tudi greznice z določeno nadgradnjo filtracije ali infiltracije, ter podaljšanje roka za neko določeno časovno obdobje, saj so posamezniki zamenjali malo obstoječih greznic z individualnimi čistilnimi napravami, ugotavlja Levstkova. "Osnutek Uredbe je v javni obravnavi, ministrstvo je dobilo zelo veliko pobud, zato menim, da bo osnutek sprejet, vendar težko rečem, v kakšni obliki," je pojasnila Levstkova. Predvideva, da se bo obdobje premaknilo za nekaj let.

Greznice vodo samo delno prečistijo
Marsikdo se sprašuje, zakaj obstoječe greznice niso ustrezne. Levstkova pojasni, da "greznice samo delno prečistijo odpadno vodo, ki se v greznici večinoma usede in anaerobno presnovi, kar pomeni, da je voda iz greznice le delno prečiščena". Voda v komunalni čistilni napravi se prečisti na aerobni način, ki se izvaja tudi v naravi v rekah in jezerih, kjer je voda 95% očiščena. "Moramo se zavedati, da je dnevna poraba vode na osebo okrog 120 l, v vsakdanjem življenju pa uporabljamo tudi kemijske preparate, ki dodatno obremenjujejo okolje".

Pri nakupu čistilne naprave upoštevajte tudi pretok vode, ki je lahko premajhen ali prevelik, predvsem pri počitniških hišah so sistemi težje obvladljivi, zato se tudi čiščenje težje izvaja. Na trgu so različne vrste in tipi komunalnih naprav, od pretočnih, s sistemi SBR, rastlinske čistilne naprave idr. Za katero čistilno napravo se boste odločili, je odvisno od vaše presoje, vendar morate upoštevati nekatere dejavnike, na primer velikost čistilne naprave, ki je odvisna od števila članov v gospodinjstvu, material, iz katerega bo narejena, in samo vzdrževanje ter obratovanje čistilne naprave.

Možnosti financiranja komunalnih naprav v gospodinjstvih
"Eko sklad lahko dodeljuje le aktualne kredite, vendar lahko posojilo najame samo kreditno sposobna oseba," pojasni Černila Zajčeva. Poleg tega lahko občine, ki so že zgradile javni kanalizacijski sistem in določile, katera območja ne bodo deležna javnega kanalizacijskega sistema, prebivalcem na teh območjih omogočijo finančno pomoč za postavitev malih komunalnih čistilnih naprav v obliki nepovratnih finančnih spodbud, kar je pri nekaterih občinah že praksa, saj je bilo objavljenih tudi nekaj lokalnih razpisov, je povedala Černila Zajčeva. Predlaga, da se občani obrnejo na svoje občine in lokalne skupnosti ter se pozanimajo, kako je s financiranjem komunalnih čistilnih naprav.

Eko sklad nudi posojilo za postavitev male čistilne naprave
Postavitev male komunalne čistilne naprave je tudi finančno velika obremenitev za večino gospodinjstev. Na Eko skladu je odprt javni poziv za financiranje oziroma kreditiranje. To je javni okoljski poziv za kreditiranje občanov z oznako 51OB14, ki je še vedo odprt. Rok za oddajo vlog pa je podaljšan do konca leta. "Če nam po novem letu ne uspe objaviti novega iz tovrstnega javnega poziva, bomo podaljšali tega, ki vključuje tudi financiranje postavitve malih komunalnih čistilnih naprav do 50 populacijskih enot, za katere občani ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, če se postavijo na parceli, kjer že stoji objekt," pojasni Černila Zajčeva.

Postopek pridobitve posojila pri Eko skladu
Rok za prijavo na razpis je do konca leta, vendar ga bodo verjetno podaljšali. "Najprej preberite besedilo javnega poziva, tako da se seznanite z vsemi pogoji, merili in zahtevami za pridobitev posojila. Na spletni strani je poleg javnega poziva tudi vloga za prijavo, ki jo izpolnite, priložite gradbeno dovoljenje za objekt, ki mu bo mala čistilna naprava služila, ponudbo za izbrano vrsto naprave, ki mora imeti priloženo izjavo o lastnostih čistilne naprave. To pomeni, da je preizkušena in legalno dana na trg ter bo imela ustrezne učinke čiščenja. Nato vlogo pošljete na naslov Eko sklada," je pojasnila Černila Zajčeva.

Komunalna naprava naj ne bi stala več kot 4000 evrov
Za enostanovanjsko hišo naj bi stala zgraditev komunalne naprave največ od 3000‒4000 evrov, je povedala Levstkova. Za izgradnjo pa se bo vsak občan ali investitor moral pozanimati o ustrezni velikosti čistilne naprave, glede na odtok odpadnih voda iz objekta izbrati primeren tip čistilne naprave, se poučiti o samem postopku čiščenja in vseh potrebnih opravilih, ki jih bo z ustreznim ravnanjem lastnik čistilne naprave tudi imel.B. L.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
SamoRes
# 20.10.2015 ob 08:38
Upokojenci s 300€ penzije bodo to financirali? Niste normalni.
gesan
# 20.10.2015 ob 08:46
Spravite nazaj pokradene milijarde, pa se potem delajte naprej poštene!
Država nas je sistemsko oropala do kosti, zdaj si bodo pa sproti izmišljevali, da bodo njihovi izbrani koncesionarji harali po preostalem premoženju, ki nam ga še niso uspeli ukrast.
Whitetrasher
# 20.10.2015 ob 08:48
Ampak res!!Podlo od države!
pobrisan
# 20.10.2015 ob 08:56
Evrobirokracija v polni luči. Če desetletja greznice niso bile problem, tudi v bodočnosti ne bojo. Tu so v ozadju spet neki lobiji, ki bi s temi mini čistilnimi napravami zaslužili. Še za normalno finančno stoječo družino strošek 4000 € ni nezanemarljiv, kaj šele za kakšne upokojence, brezposelne,.... Naj si nekam vtaknejo tako zakonodajo! V državi je dosti pomembnejših stvari za uredit!
Nori znanstvenik
# 20.10.2015 ob 08:53
V bolj strnjenih naseljih, ki jih imajo slovenski urbanisti posebej radi in so seveda marsikje brez kanalizacije bo težko postaviti čistilno napravo na isto parcelo, kot stoji objekt katermu naj bi čistilna naprava služila. Občinsko-upravni veleumi bodo torej v teh primerih pogojevali in drago zaračunavali obvezno izgradnjo čistilnih naprav še s pridobivanjem gradbenega dovoljenja. Ni kaj - najboljša država smo.
cairns
# 20.10.2015 ob 09:43
Greznice bodo zamenjale male komunalne čistilne naprave

Pogledal sem račun za komunalije. Očitno plačujemo za kanalizacijo tudi tisti ki imamo greznice.
Čistilno napravo bom ugradil, ko mi komunala vrne denar ki sem ga vplačal v zadnjih 30 letih.
Pistorius
# 20.10.2015 ob 09:26
Se pravi: tisti, ki jim država/občina ni zgradila kanalizacije, bodo še dodatno prikrajšani oz. kaznovani!!?? Če država ni sposobna vsem zagotoviti enakih pogojev, naj sorazmerno takso pobere od vseh državljanov, z denarjem pa financira te idiotske čistilne naprave. Mimogrede: triprekatna greznica, zgrajena po vseh pravilih, je učinkovitejša in najmanj tako čista kot te 10 X precenjene piksne!
gesan
# 20.10.2015 ob 09:14
Ampak, kako je v takšnih primerih lahko čez noč popravljat zakonodajo?!
Ko je treba sistemskim lopovom stopit na prste in za vrat, pa je spreminjanje zakonodaje misija nemogoče.

Država=banda

In drugače...
Pa koji če nam en velik K te čistilne naprave, če pa vsak kmet lahko vozi gnojnico na travnik?!?
In to ne samo svojo! Mnogi imzed njih so si izmislili še dodaten zaslužek, da za "primerno plačilo stroška" odpeljejo greznico cenej kot koncesionarji za odvoz....kam drugam kot na travnik.

Ta država je res ena velika gnojna bolezen pokvarjenosti kjer se gre zgolj za to, kdo bo koga bolj nategnil.
KLIPAN
# 20.10.2015 ob 09:58
Se strinjam z ukrepi za varovanje okolja.
Ampak, moja soseda sta upokojenca, oba imata med 300-400 eur pokojnine, živita sama vsak v svoji stari hiši.
Lepo prosim nekoga, bilo koga, da mi razloži, kako bodo ljudje s takimi prihodki financirali te čistilne naprave?????
Pa ne mi sedaj o tem, da bodo ugodna posojila ipd., govorimo o ljudeh, ki nimajo na koncu meseca za kruh.
Njim prav nič ne pomagajo ugodna posojila in sofinanciranje, saj ne morejo dati niti 10 eur mesečno za posojilo.
Kako si zakonodajalci to predstavljajo mi resnično ni jasno.
hpet
# 20.10.2015 ob 09:17
Vse dajatve ki se plačujejo za obremenjevanje tega in onega, na koncu pa nikjer denarja za dejansko obvladovanje dotičnega - na koncu moraš sam nosit vse stroške in še nekomu plačevat za "obvladovanje" tega.
lv
# 20.10.2015 ob 12:05
Jaz bi se rad prikljucil na kanalizacijo. Naj mi to omogocijo pa je stvar resena.
Vsi vemo, da bi morale obcine poskrbeti za izgradnjo glavnih vodov za kanalizacijo. Ker je denarja zmanjkalo, ker se je dajalo stanovanja carovnicam, financiralo izgradnjo nepotrebnih objektov, se sedaj to prelaga na gospodinjstva. Ni problema, ampak prehodni rok naj bo 30 let, kot traja doba odplacevanja kredita za nepremicnino. To je to, ko taki s 5k EUR odlocajo koliko je za nekoga veliko in koliko ni.
RJSlo
# 20.10.2015 ob 10:27
No ja. Počasi si bo treba nabaviti eksploziv, bajto v luft, šotor kupit, luknjo za srat skopat, pa bo. Vodo pa s kanistrom iz potoka. In položnice odpadejo.
mertseger
# 20.10.2015 ob 12:13
Pred 10 leti smo plačali 3500€ samo za komunalo čeprav nismo imeli kanalizacije ker so rekli da jo bodo zgradili. Danes hočejo da plačamo še 4000€ za čistilno napravo ker nimajo denarja za zgraditi kanalizacijo kljub temu da jih k temu zavezuje EU zakonodaja. Naj vrnejo tisti denar pa bomo kupili novo čistilno. Z 520€ penzije ko ti konec meseca ostane -100€ pa do konca življenja ne zbereš za čistilno.
rokeu
# 20.10.2015 ob 13:35
Greznice bodo zamenjale male komunalne čistilne naprave

K temu pa posledično enkrat višje cene

V naši državi samo iščejo načine kako čimveč oskubsti ljudi
gesan
# 20.10.2015 ob 09:15
zlobniCO2
# 20.10.2015 ob 09:10
pa saj niso tako drage te čistilne naprave
........................................
Ne, saj niso!
Ta država je lopovsko predraga!

Se ti ne zdi?
kralj matjaž
# 20.10.2015 ob 11:51
SamoRes
Se strinjam. Zato se postavlja vprašanje zakaj si jih volil.
reptyle
# 20.10.2015 ob 11:28
Pri nas je bil komunalni prispevek 1400€. Pa smo se obcani nekako dogovoril z obcino, da je znesek prepolovila. S tem da smo se moralu na lastne stroske skopati in prikljuciti cevi na kanalizacijsko omrezje. Ker sem doma blizu glavne ceste to ni bil nek strosek, ker je bila do it yourself varianta. Na drugi strani pa imamo hise ki so vec kot 50m oddaljene.
Vem, pa da ze na obmocju Zalske obcine hodi inspekcija in tistim, ki so dobili poziv pa se se niso priklopili na omrezje veselo pisejo kazni. Je pa kazen okoli 1000€, vsaj tako mi je bilo receno.
sik
# 20.10.2015 ob 14:12
Spet bo nekdo mastno služil !
država bo izdala odlok po katerem bodo morala vsa gospodinjstva greznico zamenjat in potem bodo padale provizije...
Na koncu pa bo tako, ali tako mali človek vse plačal...tudi na obroke, če bo treba...pa akcija...sam da se služi...
bp74
# 21.10.2015 ob 09:49
na račun tegale sledijo deložacije...
Re
# 21.10.2015 ob 08:03
Malo in učinkovito komunalno čistilno napravo si lahko vsak zgradi povsem sam za minimalne stroške. Posiljevanje s (cenenimi plastičnimi) čistilnimi napravami je naravnost nesramno početje, ki ga Država (MOP) celo vzpodbuja, saj pobere veliko pristojbin na ta račun. Danes, med drugim, plačujemo tudi "čiščenje deževnice", čeprav se le-ta pri prehodu skozi čistilno napravo onesnaži in ne očisti. Pomembno je, da se kasira, drugo niti ne. Zaradi slabega vzdrževanja izgubimo več, kot polovico pitne vode.
r53
# 20.10.2015 ob 13:45
Ja komentatorji a kanalizacija mislite, da je usluga občine?
Samo priklop je 3000€ v Lj. za eno hišo, potem je še običajno kakih 5m globoko, pa kakih 30m po svoji parceli odkopat, ker so odtoki ponavadi na drugi strani hiše, tako, da kanalizacija stane še več. Bo kdo izračunal koliko?
In tudi mi smo plačevali prispevek za kanalščine in čisto nič nimamo od njega.

Tudi nlede na zemljo, kjer smo so tkim. ponikovalne jame, ki jih imamo načelno celo čistejša opcija od same čistilne v katero se steka kanalizacija ...
romanoprodi
# 20.10.2015 ob 09:51
gesan
Kmetje vozijo na travnike večinoma gnojevko. To pa je vsekakor nekaj drugega, kot je vsebina greznice od stanovanjske hiše, kjer so prisotna tudi vsa čistila in druga kemija.
Seveda pa se najdejo tudi taki, ki odpeljejo vsebino greznice v kakšno jamo...
zlobniCO2
# 20.10.2015 ob 09:20
o ja država pa je predraga to se strinjam
matori
# 26.10.2015 ob 14:46
galoper - Nesprejemljiva potuha onesnaževalcem. Kdor ne zmore vzdrževati objekta naj ga proda. Časa za gradnjo je bilo dovolj določenega s predpisom, težave ustvarjajo različni vzroki. Bomo imeli podobno stanje kot pri črnih gradnjah. Najprej so zgradili potem pa iskali šibkega uradnika, ki je naj bi omogočil legalizacijo in s tem izničil namen predpisov?

Ne,ampak se nea pogrutavscina uradnikov,kako olupit narod - vsi ki smo zidali in imamo pretocne greznice,smo jih zidali po takrat veljavnem zakonu - nam jih tudi lokalno komunalno podjetje prazni in seveda racun za to,polet tega vsak mesec placujemo prispevek za kanalizacijo,ki po obljubah obcine,bo nekoc izgrajen - ko ugotovijo,da bo to prevelik strosek za drzavo in v zakup vzamejose neumno obljubo EK,kko bomo mi to uredili do konca leta,bi pac vse spet prenesli na uporabnike - to nile nakup male cistilne naprave,temvec tudi zalitje stare greznice,kar je po zakonu nujno in na koncu so to taki posegi v okolje,da za to potrebujes gradbeno dovoljenje -torjnas silijo v krsenje zakona - in ker damo toliko na okolje,koliko bo nasa vlada zahtevala od nemske zaradi onesnezevanja zraka,ob goljufiji z WW - nic,bodo pa pogruntal se kako dajatev za lasten narod
Bivši uporabnik
# 21.10.2015 ob 01:05
Vsi vemo, da bi morale obcine poskrbeti za izgradnjo glavnih vodov za kanalizacijo

načeloma to drži, samo če se bajte dela stihijsko, tako malo vsak na svojem hribčku ipd, ne potem jokat za komunalce ipd. to je osnovni feler našega urnbanizma, iz katerih izvira 90% vseh težav..
je pa res, da bodo jasno občine zdej, ko jim bo država počadi zaželo odžirat polovice iz naslova nepremičninskega davka in ko novgradnje skoraj ni več, zatekla k podražitvi komunalščin ipd, ker jasno izgubljajo prihodke, ker treab pač fiksuarje po pisarnih plačat, čeprav to držeava dela še dosti huje.
je pač na narodu, kolikor bo to pustil. pa če so kakšnega lokalnega šerifa mogoče še da dispiplinart, je to kaj na ravni države žal nemogoče, razeb v primeru določenih potez, ketareh se po mojem premalo poslužuje..
Bivši uporabnik
# 20.10.2015 ob 15:03
Upam, da bo vlada dvignila kazni in poostrila nadzor! Če bi bile kazni primerno zasoljene bi ljudje 2x premislili!
felipesko
# 20.10.2015 ob 09:38
Star pregovor pravi:"Bolje sprečiti,nego lečiti..." In to je v tem primeru......Ljudje smo zidali kjer se nam je zahotelo,država je celo za drobiž,potem požegnala še vse črne gradnje,ki večinokrat ne ustrezajo niti minimalnim standardom,da o kakšnih urejenih kanalizacijah raje ne bi.....Govorim predvsem za periferijo,kjer so si ljudje v greznicah namerno naredili luknje,da so nekakšne ponikalnice in treba tako pogosto prazniti ......Manjši vodotoki so itak postali kanalizacijski jarki,ostalo pa so tako imenovane mešane kanalizacije,torej skupaj meteorna in fekalna,česar stroka praviloma sploh ne pozna.....Poseljenost je vse večja in še večja bo,zato je ureditev kanalizacij realno gledano potrebna.....Problem je seveda denar in ker družba ni več v stanju graditi solidarno in povezano,je tale individualni način za Slovence,kot naročen....Premožnejši si bodo to uredili na en,dva,tri,ostali pa bodo bili bitko z birokratskimi mlini,še desetletje.....
galoper
# 20.10.2015 ob 13:08
Nesprejemljiva potuha onesnaževalcem. Kdor ne zmore vzdrževati objekta naj ga proda. Časa za gradnjo je bilo dovolj določenega s predpisom, težave ustvarjajo različni vzroki. Bomo imeli podobno stanje kot pri črnih gradnjah. Najprej so zgradili potem pa iskali šibkega uradnika, ki je naj bi omogočil legalizacijo in s tem izničil namen predpisov?
zlobniCO2
# 20.10.2015 ob 10:39
ja vodo iz potoka ki je pa onesnažena le zakaj
zlobniCO2
# 20.10.2015 ob 09:10
pa saj niso tako drage te čistilne naprave