Januarja se bodo vse pokojnine znova uskladile, in sicer za 2,5 odstotka, upokojenci z nižjimi pokojninami pa bodo ta mesec prejeli tudi solidarnostni dodatek v treh zneskih od 130 do 300 evrov.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Tako moški kot ženske se bodo letos lahko upokojili pri 60 letih s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa oziroma pri 65 letih z najmanj 15 leti zavarovalne dobe. Odmerni odstotek za moške se zvišuje na 59,5 odstotka za 40 let pokojninske dobe.

Potem ko so se decembra pokojnine izredno uskladile za dva odstotka, bo sledila še januarska redna uskladitev za 2,5 odstotka. Kakšen znesek to pomeni za Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), pojasnjuje generalni direktor Marijan Papež: "Ti dve uskladitvi, decembrska in januarska, pomenita na letni ravni za pokojninsko blagajno v letu 2021 približno 260 milijonov evrov dodatnih sredstev."

Dodatnih 68 milijonov pa bo zavod namenil še za izplačilo solidarnostnega dodatka; na račune upokojencev bo nakazan prihodnji ponedeljek, 11. januarja, in sicer tistim, katerih pokojnina ne presega 714 evrov. "Plačilo bo prejelo nekaj več kot 300.000 prejemnikov, od tega okoli 167.000 prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so brezposelni," je še dejal Papež.

Junija bo upokojencem izplačan tudi letni dodatek, in to v petih različnih zneskih od 135 do 445 evrov.

Pokojnina pa se letos zvišuje tudi za tiste, ki so dokupili dobo pred letom 2013. Tem bo ZPIZ odločbo o novoodmerjeni pokojnini poslal v šestih mesecih.