Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Zaradi vrste inovativnih pristopov pisarne jo je obiskal varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je ob tem odprl varuhov kotiček.

Prostovoljstvo je Kamničanom preprosto v krvi, in to so danes predstavili tudi varuhu človekovih pravic. "Sem ena od prostovoljk. Že sedem let delam pri teh prostovoljcih. Sem bila zelo vesela, ko sem šla v pokoj, da sem si našla tako stransko zaposlitev," je dejala prostovoljka Mija Gorjup.

"Izjemno inovativni pristopi. Mislim, da bi bilo boljše predavanje za kakšen klub županov ali pa za župane, kajti to so rešitve, ki so res inovativne, ki so sprejemljive na lokalni ravni," je dejal Peter Svetina. "Moram reči, da sem bil izjemno presenečen, kako zavod deluje. To medgeneracijsko sodelovanje."

Za prostovoljstvo in medgeneracijsko pomoč začno navduševati že osnovnošolce, z njimi pa sodelujejo tudi dijaki, študentje, pravzaprav prostovoljci vseh generacij. Na pomoč priskočijo tudi mlajšim.

"V naši svetovalni pisarni za starejše je ogromno prostovoljcev. Trudimo se, da s svojim delom pomagamo starejšim, da ostanejo čim dlje doma," pravi direktorica Zavoda Oreli Martina Ozimek. "Odziv starostnikov je odličen. Velikokrat nas še prevečkrat pokličejo na pomoč, tako da imamo včasih kar dren s prostovoljci, ampak se razporedimo."

"Se mi zdi, da smo prostovoljci pripravljeni pomagati pri vseh starostih, in se mi zdi, da se nam vsaka pomoč, ki jo nudimo, se tudi vrača," pravi prostovoljka Ana Plahutnik.

Starostnikom omogočijo prijateljsko druženje in ponujajo najrazličnejšo pomoč, mlajšim največkrat pomagajo pri učenju. Varuh človekovih pravic je danes v Kamniku še odprl varuhov kotiček, s katerim želijo vsem pomoči potrebnim olajšati dostop do varuha človekovih pravic.

V Kamniku že 12 let deluje pisarna za starejše