Leta 2009 je iz rok Mira Cerarja za svoje dolgoletno delo prejel Bloudkovo plaketo. Foto: BoBo
Leta 2009 je iz rok Mira Cerarja za svoje dolgoletno delo prejel Bloudkovo plaketo. Foto: BoBo
Zlata lisica
Zlata lisica bo ta konec tedna potekala že 51. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tako je Bedrač, ki je skoraj dve desetletji na pohorskih strminah skrbel za nemoten potek tekmovanja alpskih smučark za Zlato lisico, napovedal svoje slovo. Kot pravi sam, mu je dolgoletni prijatelj in učitelj Filip Gartner, prav tako nepogrešljivi člen lisice, dejal, da "ko zadeve delaš pod stresom, delaš napake in je bolje, da se posloviš".

Tekmovanje zapušča z lepimi občutki, če posebej pa je bil vzhičen, kadar je na mariborski strmini slavila domača tekmovalka. "Največje zadovoljstvo za vsakega organizatorja pa je seveda, da najprej uspe tekma, če pa zmaga še domača tekmovalka, je to najlepše plačilo vsakemu, ki je del te zgodbe," je povedal Bedrač.

Z Zlato lisico, ki bo ta konec tedna najboljše smučarke v Mariboru gostila že 51., je povezan že od samega začetka, torej leta 1964, ko je bila na sporedu prva pohorska lisička. Tekmo, ki je takrat potekala še na stari "fiski" pod vrhom Pohorja in hotelom Bellevue, si je ogledal kot osnovnošolec in postal "zasvojen". "Takrat smo iz osnovne šole v Limbušu šli peš na tekmo in potem preprosto nisem več manjkal. Skupaj s prijateljem Srečkom Vilarjem smo potem v zadnjih desetletjih aktivno sodelovali pri pripravi proge, mislim, da sem manjkal morda le na dveh ali treh tekmah, ko nisem bil vodja tekmovanja," je povedal Bedrač.

Cilj vedno isti: uspešno izvesti tekmovanje
Vsako leto je bil v času Zlate lisice eden izmed sogovornikov, ki so ga najpogosteje pocukali za rokav, ko so številni zrli v nebo in ugibali: bo ali je ne bo? Njegova ekipa se tega ni spraševala, spraševala se je le, kako jim bo uspelo pod streho spraviti še eno tekmovanje. "Drugače so bile to izredne izkušnje, velike emocije, ko podoživljaš vse skupaj za nazaj. Za Zlato lisico se je bilo vredno truditi v tistem obdobju, ko si se odločil, da boš to počel," je povedal Bedrač.

Kljub vloženemu trudu pa vremenske razmere včasih niso dovolile izvedbe tekem, zato so jih morali odpovedati. "Vsi trenutki so bili lepi, razen tistih, ko smo morali odpovedati tekmovanje. A smo bili vedno pogumni in skušali izpeljati tekmo do konca. Praviloma nam je to uspevalo, mislim, da je bilo pred petimi leti edinkrat, ko nam ni uspelo. To je bila velika izkušnja za naprej, cela ekipa je s tem rasla, se usposobila, da zdaj deluje na najvišji ravni. Poleg tega tekmovanje slovi kot eno najboljših v svetovnem pokalu, ima odličen spremljevalni program, veliko gledalcev ..." je dejal Bedrač. "Imamo naslednike v ekipi, kdo pa bo to poimensko, o tem bo hitro odločal organizacijski odbor Zlate lisice. To so odločitve ekipe, zato ne bi bilo korektno, da bi jaz koga izpostavil," je v svojem značilnem umirjenem slogu še dejal Bedrač.