Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar pravi, da novela zakona po njihovem mnenju namreč ne spodbuja dela na črno in nikogar ne sili, da preneha delati. Foto: BoBo
Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar pravi, da novela zakona po njihovem mnenju namreč ne spodbuja dela na črno in nikogar ne sili, da preneha delati. Foto: BoBo

Možnost ureditve dvojnega statusa z uveljavitvijo izplačila 20-odstotne starostne ali predčasne pokojnine imajo po noveli vsi, ki izpolnjujejo pogoje po starih predpisih, in tudi starejši od 65 let.

Novela tudi prinaša, da zavarovanec ali upokojenec po izpolnitvi upokojitvenih pogojev ostane delovno aktiven oz. ostane v zavarovanju tudi samo za dve uri ali tri ure dnevno in ne najmanj za štiri ure, kot velja zdaj.

Kot je poročala za Dnevnik TVS Tjaša Potisk, bo obrtnik, če dela dve uri na dan, zdaj dobil le 75 odstotkov pokojnine, če dela sedem ur na dan, pa mu bodo zamrznili skoraj 90 odstotkov.

Prav tako novela uzakonja zvišanje najnižje poklicne pokojnine na višino starostne pokojnine, ki bi jo zavarovanec poklicnega zavarovanja prejel v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju za 40 let pokojninske dobe, povečano za sredstva prispevka za zdravstveno zavarovanje.

Nekaj novosti je tudi na področju poslovanja sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Manjkajoča sredstva za poklicne pokojnine pri zavarovancih s premalo sredstev na individualnih računih bodo v prihodnje zagotavljale solidarnostne rezerve.

Pri predlogu prenove poklicnega zavarovanja je bila novela deležna soglasja socialnih partnerjev, kar pa ne velja v primeru dvojnega statusa upokojencev. Na obrtni zbornici so že napovedali ustavno presojo tega zakona. "Ustavno presojo zakona napovedujemo, ker profesorji lahko predavajo po avtorskih pogodbah in obdržijo polno pokojnino. Samostojni podjetniki te možnosti nimajo. En del pokojnine dobijo, drugi del pa morajo zamrzniti. To je ustavno sporno," je dejal Branko Meh z Obrtne zbornice Slovenije.