S prvo adventno nedeljo se začne božični čas, ko vsak poskrbi za okrasitev doma in okolice. Najprej postavimo na mizo adventi venček ali drugo božično dekoracijo, sledita setev božičnega žita in skrb za božično zvezdo in druge rastline, ki zacvetijo v tem času. Foto: BoBo
S prvo adventno nedeljo se začne božični čas, ko vsak poskrbi za okrasitev doma in okolice. Najprej postavimo na mizo adventi venček ali drugo božično dekoracijo, sledita setev božičnega žita in skrb za božično zvezdo in druge rastline, ki zacvetijo v tem času. Foto: BoBo

Klasičen adventni venček je okrogel, saj okrogla oblika pomeni večnost in popolnost. Nekateri pa imajo radi vsako leto nekaj drugačnega, zato sledijo z barvami in materiali smernicam v cvetličarstvu, je pojasnila Sabina Šegula z Biotehniškega centra Naklo.

Poleg adventnega venčka lahko naredite različne adventne dekoracije, to so lahko kvadratne izpeljanke venčka ali aranžmaji s štirimi svečami, pri čemer lahko upoštevate tudi modne smernice v cvetličarstvu. "Znova prihaja nazaj črnina v kontrastu z belo, kombinirajo se tudi romantični dizajni v eleganci vintagea, to pomeni umazano rožnata barva v kombinaciji s peščenimi odtenki. Ogromno je materialov, ki ponazarjajo naravne lepote, na primer zvezdice, snežinke, jelenčki. Tradicionalno božično okrasje pa je v barvah zelene, bele in rdeče, na kateri je tudi poudarek, z motivi starih sani, smuči idr.," je povedala Šegula.

Zelena in rdeča barva prevladujeta, čeprav je tradicionalna adventna barva vijoličasta, ki predstavlja upanje. Za okrasitev lahko uporabite materiale iz plastike, blaga, plute, kovine in dodate blazine z zimskimi motivi. Če boste nesli venček tudi na grob, izberite zaradi vremenskih razmer odpornejše materiale. Šegula je še opozorila, da prižigajte sveče na venčkih takrat, ko ste doma. Sveče iz sojinega ali palminega voska pa vam bodo gorele dlje od običajnih.

Božično žito sejte na god sv. Barbare
Božičnega žita ne smete preveč zalivati, sicer vam lahko semena zgnijejo. Morate pa poskrbeti, da bo imelo vedno dovolj vlage, zato ga je treba včasih zaliti tudi dvakrat na dan. Najbolje bo, da uporabite pršilko, saj v stanovanjih s suhim zrakom vlaga hitro izhlapeva. Posejete ga okoli 4. decembra, da vam ne bo prehitro vzkalilo in zraslo previsoko, je svetovala Šegulova. Vmes ga lahko porežete, vendar vam vseeno lahko v posodah poleže.

Božičnega kaktusa ne premikajte
"Za božični kaktus morate skrbeti vse leto. Če ga boste kupili v tem času, ga postavite na stalno mesto brez prepiha in ne premikajte," je povedala Šegula. S prestavljanjem se cvetni brsti oziroma popki obračajo proti svetlobi in lahko zaradi tega odpadejo. "Po cvetenju morate božični kaktus zalivati in gnojiti do konca poletja (avgusta), saj je med cvetenjem porabil veliko energije. Potem ga postopoma zalivate manj in nato prestavite v sobo, kjer je temperatura od 15 do 20 stopinj, lahko tudi v garažo, vendar mora imeti dovolj svetlobe za nastajanje cvetnih brstov. Ko so ti vidni na členkih v velikosti bucikinih glavic, ga lahko prestavite v stanovanje in ne premikate več."

Amarilis morate posaditi že septembra
Če čebulic še niste posadili, jih morate čim prej, vendar v tem primeru verjetno amarilis ne bo cvetel za božič. Posaditi ga morate nekje septembra, tako da gleda tretjina čebulice ven iz lončka. Ob tem morate skrbeti za stalno vlažen substrat. Rastlino pokrijte s temnim lončkom, škatlo ali ga postavite v temen prostor. Ko čebulica odžene cvetno steblo in opazite, da odganja, ga začnete znova zalivati. Nato ga prenesete v toplejši prostor in enkrat tedensko gnojite ter skrbite za vlažnost substrata. Ko odcveti, odrežite steblo in počakajte, da bo pognalo še kakšno. Zelenja ne režite, saj se prek njega čebulica znova nahrani.

Božičnih zvezd ne izpostavljajte prepihu
Če so božične zvezde v trgovini na vozičkih in prepihu, so to že poškodovane rastline, zato obstaja velika verjetnost, da bodo listi odpadli. "Pomembno je, kje kupujete božične zvezde in od kod izvirajo. Domače božične zvezde nimajo toliko stresnih situacij glede transporta, zato so obstojnejše. Ko jo zavito in zaščiteno pripeljete domov, morate stalno skrbeti za vlažnost, ker je pozimi v stanovanjih zaradi ogrevanja zrak suh. Potrebujejo tudi gnojenje enkrat tedensko, ne smejo biti na prepihu niti preblizu radiatorjev."

Ko majhni rumeni cvetki na koncu poganjka odcvetijo (cvetovi niso rdeči listi, kar ljudje pogosto mislijo), božično zvezdo prirežite na višino deset centimetrov in zanjo skrbite kot za vse druge rastline čez poletje. Če želite imeti bolj košato, jo morate vršičkati. Božična zvezda je kratkodnevnica, zato jo morate konec septembra začeti pokrivati. Ob luči v stanovanju bodo ostali listi zeleni, saj kratki dan spodbudi nastajanje cvetnih brstov in s tem tudi rdečih vrhnjih listov.

Z gostjo se je pogovarjala Andreja Čokl v oddaji Svetovalni servis.

B. L.