France Bučar je pustil velik pečat pri nastanku samostojne Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
France Bučar je pustil velik pečat pri nastanku samostojne Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Na predstavitvi knjige v državnem zboru je poudarila njegovo vlogo pri nastanku neodvisne države. "Če je nastanek slovenske države vrh naše nacionalne zrelosti, je dal Bučar nastanku neodvisne države neizbrisen pečat. Ne le s tem, ko je sedel na najpomembnejšem mestu v skupščini, pač pa tudi z vsemi tistimi dejanji, ki jih je naredil v času demokratizacije," je v prostorih DZ-ja po predstavitvi knjige, ki je pred nekaj dnevi izšla pri Mohorjevi založbi iz Celovca, povedala avtorica.

Kot je pojasnila, je Bučar delal tudi politične napake, a velika dejanja v času demokratizacije in osamosvojitve jih globoko preglasijo. Predvsem ni bil strankarski človek, "redkokdaj je razumel, da se je treba v koaliciji podrediti, bil je dokaj svojeglav". Knjiga po njenih besedah ni slavospev Bučarju, ki je kot tedanji predsednik Skupščine RS razglasil samostojnost države, pač pa opis njegove življenjske poti tako, kot jo dokumentirajo arhivi, izpovedujejo politični in siceršnji njegovi sopotniki ter njegova družina.

Predstavitve knjige se je udeležil tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je Bučarja označil kot majhnega po postavi, a velikega v mislih in besedah. Po Brglezovem mnenju je živel slovenstvo, bil je domoljub in državnik, brez njegovega dela ne bi bilo naše države. "Obenem je bil nekdo, ki se je zavedal, da je mesto samostojni Sloveniji v širšem prostoru, v EU-ju," je dodal Brglez.

Predsednik prve slovenske vlade in evropski poslanec Lojze Peterle je med drugim izpostavil, da je Bučar skupščino vodil z izredno avtoriteto, pri čemer mu ni bilo v pomoč le njegovo znanje, ampak tudi njegov značaj. Bučar je po Peterletovem mnenju bistveno zaznamoval čas demokratizacije, je "oseba s politično biografijo brez primere".

Izšel je življenjepis Franceta Bučarja
Izšel je življenjepis Franceta Bučarja