Eden večjih izzivov tudi trboveljskega doma pa je, kako obdržati v svojih vrstah mlad kader tudi po tem, ko zaključi strokovno izobraževanje. Foto: Pixabay
Eden večjih izzivov tudi trboveljskega doma pa je, kako obdržati v svojih vrstah mlad kader tudi po tem, ko zaključi strokovno izobraževanje. Foto: Pixabay

Dom upokojencev Franc Salamon Trbovlje praznuje 40. obletnico delovanja. Ob obletnici so prenovili negovalni del doma v Trbovljah.

Stalna vlaganja v posodobitve in adaptacijo objekta prispevajo, da dom več kot uspešno skriva svoja leta, z njimi pa dvigajo kakovost bivanja in delovne pogoje. Žal pa še vedno polovica stanovalcev v Trbovljah biva v večposteljnih sobah. Preureditev objekta v eno- in dvoposteljne sobe pa pomeni 100 postelj manj. Tudi zato ima vodstvo smele načrte za dodatno novogradnjo v neposredni bližini. "Kjer bi naredili enoto za 50 stanovalcev, ki imajo težave z demenco, in 60 postelj, ki bi bile namenjene paliativni oskrbi. Zraven bi imeli tudi medgeneracijsko središče, kakor tudi varovana stanovanja," pravi direktorica Dani Hren.

Brez finančne pomoči države pa ne bo šlo. Prav tako bo treba spremeniti normative glede števila zaposlenih, saj so potrebe stanovalcev zaradi njihovega zdravstvenega stanja vse večje. "Danes pa postajamo že negovalna bolnišnica. Zato bo nujno treba povečati število zaposlenih, kar pa ne pomeni, da bi spet povečali stroške oskrbe, da ne bo to padlo na pleča naših stanovalcev, svojcev in lokalne skupnosti, ampak bo treba sistemsko poskrbeti tudi za ta nujen problem, ki se poraja v vseh domovih, kar posledično pomeni, da bi vsak stanovalec potreboval svojega zaposlenega," še pravi direktorica.

Eden večjih izzivov tudi trboveljskega doma, pa je, kako obdržati v svojih vrstah mlad kader tudi po tem, ko zaključi strokovno izobraževanje.