Vzorčna kmetija je odprla svoja vrata. Foto: RTV SLO
Vzorčna kmetija je odprla svoja vrata. Foto: RTV SLO

V zadnjih letih so se iz odročnih porabskih vasi odselili številni - predvsem mladi. Nekoč obdelana zemlja se zaraščala, Porabje pa umira na obroke. Tudi zato je 835 tisoč evrov vreden projekt več kot zgolj lepa zgradba, 22 hektarjev zemlje in okolju prijazno kmetovanje.

Martin Ropoš, predsednik slovenske državne samouprave na Madžarskem, je povedal, da gre za "nov začetek". "In upam, da s tem dosežemo, da se bo Porabje znova razvijalo, da bodo prihajali turisti," še pravi.

Na kmetiji, ki ima 14 prenočišč in restavracijo, ki bo odprta ob sobotah in nedeljah, bodo namreč ponujali samo tisto, kar bodo sami pridelali.

Kmetijski minister Dejan Židan je ob odprtju kmetije povedal: "Treba je združiti osnovno kmetijsko dejavnost, ki mora temeljiti na ekološki pridelavi. Pridelke je treba predelati v hrano in ponuditi gostom. Tak način razmišljanja da domačinom delo, hkrati pa pripelje turiste."

Za vzorčno slovensko kmetijo, kakor so jo poimenovali, sta prispevala denar - 835 tisoč evrov - kmetijsko ministrstvo in Urad za Slovence v zamejstvu. Za zdaj šest zaposlenih se bo ukvarjalo s poljedelstvom, živinorejo in sadjarstvom. Ter seveda turizmom.

Andrea Kovač, direktorica razvojne agencije Slovenska krajina, pa pravi: "Govorimo o tem, da hočemo razvijati turizem, ne moreš ga razvijati tako, da se pokrajina zarašča. Treba je narediti korake, da pokrajina postane ponovno privlačna. In prvi korak je prav ta kmetija."

Slovenska vzročna kmetija je šele začetek, za katerega želijo navdušiti kar največ kooperantov - okoliških kmetov. Načrtov jim ne manjka, med drugim želijo zgraditi vinsko klet in organizirati turistično jahanje.

Odprli vzorčno kmetijo na Madžarskem
Odprli vzorčno kmetijo na Madžarskem