Pogost predsodek v zvezah, v katerih je moški občutno starejši od ženske, je, da je v igri preračunljivost. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Pogost predsodek v zvezah, v katerih je moški občutno starejši od ženske, je, da je v igri preračunljivost. Foto: freedigitalphotos.net
Ljubezen
Kot poudarja terapevtka Veronika Podgoršek, starost ne igra odločilne vloge pri uspešnosti zveze: ključ zanjo se skriva v razumevanju, sprejemanju in ljubezni. Foto: BoBo

Kaj pa, če je moški od svoje partnerke starejši 20, 30, celo 40 let? Ali pa, če je ženska tista, ki je starejša polovica para? Kako deluje taka zveza, kako jo sprejema okolica? Kaj so prednosti in kaj slabosti velike starostne razlike in ali lahko žensko precej starejši moški res zanima le zaradi denarja? In zakaj bi se želel fant v svojih dvajsetih ali tridesetih zaplesti v resno zvezo z več kot 10 let starejšo žensko, ki ima morda že skoraj odrasle otroke?

V oddaji Med štirimi stenami je Andreja Čokl gostila dva para, ki uspešno kljubujeta stereotipom o »primerni« starostni razliki med partnerjema, in Veroniko Podgoršek, psihoterapevtko s področja družinske in zakonske terapije.

V svetu slavnih in bogatih ni nič nenavadnega, če si ženska omisli mnogo mlajšega ljubimca ali pa, če se bogat starejši igralec poroči s 30 let mlajšo manekenko. Med navadnimi smrtniki je takih primerov manj, a število parov, kjer starostna razlika med partnerjema odstopa od tiste, ki jo stereotipno jemljemo kot še sprejemljivo, narašča. Kaj je za koga še sprejemljivo, pa je zelo relativno.

V anketi so mimoidoči navedli različna razmišljanja:

"Pravijo, da je bolje, če je moški starejši, ampak ne preveč. Poznala sem primer, ko je bila ona 10 let starejša, pa se ni izkazalo."

"Vse se mi zdi dopustno, dokler ne pride do izkoriščanja. Če je vse v redu v odnosu, potem ne bi smelo biti težave."

"Če se imajo radi, ni nič narobe. Razen če je pri kom zraven še preračunljivost, potem je to zelo moteče in boleče."

"Verjamem, da če so ljudje zreli, je lahko kdor koli s komer koli. Po drugi strani pa pri vsem obstaja meja: če je razlika 40 let, potem se pa človek vpraša, zakaj."

"Odvisno, če je veliko denarja, delujejo, če ne, pa ne vem."

"Mislim, da je glavni dejavnik denar, v obeh primerih, če je ženska starejša ali če je moški starejši."

Svoje izkušnje sta predstavila dva para: Jerca in Vlado ter Teja in Matej, strokovni vidik pa je predstavila psihoterapevtka Veronika Podgoršek. "Dejansko popolne starostne razlike seveda ni. Bolj pomembno je, kako dva posameznika, ki sta se našla, svoj odnos gradita," je dejala Podgorškova in bo tem dodala, da raziskav, ki bi potrdile, kakšna je res prava starostna razlika, ni. "Odnosi se ne končajo zaradi starosti, ampak zaradi vsega drugega."

Vlado je 21 let starejši od Jerce, skupaj sta 12 let in imata 11 in 2 leti stara otroka, Vlado pa ima že od prej dva otroka. Teja pa je 12 let starejša od Mateja, ima pa od prej tri otroke.

Vlado: "Glede tega nimam nobenih predsodkov. Nobenega odnosa verjetno ne začenjamo z vprašanjem: koliko si ti starejši ali starejša od mene? Ključno je, da nekaj začutimo. Če čutiš, da si boš z nekom uspel zgraditi dober odnos, potem na to starostno razliko ne gledaš."

Kako sva se spoznala ...
Veliko ljudi še vedno meni, da mlajša ženska pri starejšem moškem vidi koristi. "Jaz temu ne bi pritrdila. Midva sva se spoznala na smučišču, on je bil naš trener. Denar pri tem ni imel nobene zveze. Mogoče je ta stereotip doma v Hollywoodu, izvira od tam," pravi Jerca.

"Skupaj sva 87 mesecev, in bom povedala, zakaj štejeva meseca: najini znanci in družina so nama dali zelo kratko dobo. So rekli, da najina zveza ne bo zdržala več kot tri mesece. In tako sva začela šteti mesece," je povedala Teja.

"Gotovo, neposredno me nikoli ni nihče vprašal, a ko malo govoriš o tem, so nekateri malo presenečeni in rečejo: O, kako pa to, kje sta se spoznala? Se mi zdi, da to še vedno ni pogosto, vsaj v moji okolici ne," je na vprašanje, ali ga pogosto vprašajo, zakaj starejša ženska, odgovoril Matej.

Kako pa se je na zvezo odzvala okolica?
"Na začetku naj bi šlo vse skupaj bolj na šalo. Še mama mi je na začetku rekla, da na Mateja gleda bolj kot mojega ljubimca. Mislim pa, da sva zdaj dokazala, da je mogoča zveza tudi, če je ženska bistveno starejša od moškega. Se mi zdi, da razlika med nama, 12 let, je kar ena večjih. Že zaradi najine razlike pa malo spremljam tudi hollywoodske pare, ki se razidejo, in tudi kaj se pri nas piše o ženskah, ki imajo starejše partnerje. Se mi zdi, da je še vedno negativen prizvok,"
je dejala Teja.

"Gotovo niso vsi skakali od navdušenja in rekli, da je to garancija za dolgoročno zvezo. Ljudje so tudi malo bolj zadržani in se delajo prijaznejše, ko si zraven, ko te pa ni, se pa gotovo kaj pogovarjajo o tem v drugi smeri," je ob tem dodal Matej.

Kaj pa doma? "Moji starši, sicer sta ločena, in je tudi bil oče 20 let starejši, so to sprejeli z lahkoto, gre iz roda v rod (smeh). Prijatelji so nama napovedovali nekaj let, so rekli, potem bo Jerca šla. Zdaj pa tiho, so se sprijaznili," se je odzivov bližnjih spomnila Jerca.

Po Vladovih besedah je bil pri njem položaj specifičen, saj ima iz prejšnjega zakona dva odrasla otroka. Starejši sin je isti letnik kot Jerca, hči je dve leti mlajša od nje. "Pričakovano so bila njuna mnenja v tistem hipu takšna, kot so bila. Verjetno je bilo precej dvoma, meni tega sicer nikoli nista nič rekla, sta si pa verjetno mislila. Midva sva se spoznala, ko sem bil jaz star 48 let. Zdaj imamo normalne odnose," je dejal Vlado.

Na voditeljičini vprašanji, ali so jih taki dvomi podžgali oziroma predstavljali izziv, Matej odgovarja: "Seveda to ni razlog, da vztrajaš, je pa to en vidik, ko lahko rečeš, da si dokazal, da niso imeli prav."

Kaj kaže statistika?
Povprečna starost ženina ob sklenitvi zakonske zveze v letu 2012 je bila 34,3 leta, ob sklenitvi prvega zakona pa 31,5 leta. Neveste so bile v povprečje tri leta mlajše, ob sklenitvi zakonske zveze torej 31,5 leta, ob sklenitvi prvega zakona pa 29,8 leta.

Starostna razlika se v povprečju torej vrti okoli treh, štirih let. Na vprašanje, ali podzavestno iščemo partnerje, ki so toliko starejši od nas, Podgorškova odgovarja: "Ne, mislim, da ne. Tu je vprašanje, kje in na kakšen način se srečamo. Ljubezen naj bi se zgodila, in to je v osnovi najlepše, ne bom rekla, najbolj pravo. Zakaj? Marsikdaj ljudje govorijo, da naj bi bil vzgib denar. Če sta se dva našla in oba vesta, zakaj sta skupaj: recimo starejši moški pomaga finančno mlajši ženski, ki mu da jasno vedeti, da ga potrebuje, in če se oba s tem strinjata, potem s tem ni nič narobe. Najslabše je, ko so v ozadju kakršne koli manipulacije. Ne nazadnje smo lahko identične starosti, pa imata moški ali ženska kakšen vzgib v ozadju. Tu ne moremo reči, da si izbiramo partnerje po tem principu, temveč so pri pravem odnosu vzgibi globlji, na čustveni osnovi smo si na identični ravni. Tudi pri partnerju najdeš del pogrešanega sebe, in v tem se dopolnjuješ. In to je tista prava ljubezen."

Celotni oddaji lahko prisluhnete s klikom na spodnjo povezavo.