Starodobni smučarji v akciji. Foto: Facebook/Podmeninski Gadje
Starodobni smučarji v akciji. Foto: Facebook/Podmeninski Gadje

Sodelovali so klubi, ki imajo večinoma zelo zanimiva imena: Rovtarji Škofja Loka, Veseli Savinjčani iz Mozirja, Kulturnica Gaberke, Novaška lok smučka iz Cerknega, Športno društvo Juršinci in člani domačega društva Podmeninskih gadov.

Smučarji so tekmovali v šestih kategorijah: deklice, dečki, ženske, moški in veteranke, veterani. Večina smučarjev smuča z lesenimi smučmi brez kant, za končni rezultat šteje ocena opreme in čas, dosežen na progi. Najpogumnejši so se pomerili tudi v skokih, kjer se dolžine merijo v cepinih.

"Udeležujemo se tudi tekmovanja v sosednji Avstriji, prekrižarili smo že dober del Slovenije. Letos smo se sešli šestič, veliko nam pomeni druženje. Več pozornosti damo tudi našim oblačilom, ki so vsa stara, dobili smo jih od naših babic in dedov, nekaj smo jih spletli sami, vse iz ovčje volje, fantje pa imajo filcane kape. Veliko tudi meni pomeni to druženje z drugimi in samo tekmovanje, veseli pa me, da tradicijo nadaljujejo tudi naši vnuki," pravi vodja Minka Rezoničnik, vodja Podmeninskih gadov.

Preden so zapodili po progi, so se tekmovalci udeležili povorke skozi Bočno, po tekmovalnem delu pa so se veselo družili ob golažu, domačem pecivu in pijači, ni pa manjkala tudi slavnostna podelitev medalj najboljšim smučarkam in smučarjem ter skakalkam in skakalcem.