Iskriva trojica, ki je brez dvoma polepšala ponedeljkovo dopoldne: Nada Irgolič, Ljerka Belak in Rafko Irgolič. Poslušalci so lahko prisluhnili tudi številnim Irgoličevim melodijam. Foto: Jure Čokl
Iskriva trojica, ki je brez dvoma polepšala ponedeljkovo dopoldne: Nada Irgolič, Ljerka Belak in Rafko Irgolič. Poslušalci so lahko prisluhnili tudi številnim Irgoličevim melodijam. Foto: Jure Čokl

V iskrivi, smeha polni ponedeljkovi oddaji je gostoval pevec Rafko Irgolič s soprogo Nado, farmacevtko, nekdanjo dolgoletno direktorico Urada RS za zdravila, ki je za svoje delo prejela številna priznanja.

"Veste kaj, vsak pevec ima eno pesem, ki ga spremlja ves čas. Vesel pa sem, predvsem tega, da jo je sprejela tudi druga generacija," je povedal Rafko Irgolič, ko ga je Ljerka pobarala, da Črni konji verjetno ni njegova najbolj priljubljena pesem. Danes je priljubljeni pevec upokojen zobotehnik, njegova žena pa je bila dolga leta na čelu urada za zdravila. "To delo sem sprejela leta 1996, ko me je vlada drugič aktivirala in naša Slovenija je bila takrat edina država, ki se je vključevala v Evropsko unijo, ki takrat urada za zdravila še ni imela. Popolnoma na novo je bilo treba vzpostaviti cel sistem. Vedno sem imela tako službo, da je bilo treba veliko delati," je povedala Nada Irgolič.

Kako se je začela Rafkova glasbena kariera? "Mene so našli v Narodnem domu, ko sem prepeval s študentskim orkestrom, nakar je bilo vabilo, da iščejo nove pevce, in sem dobil vabilo, da bi zapel nove pesmi. Potem smo dobili vabilo, da gremo z orkestrom Aca Milerja v Maribor, kjer sem dobil prvi večji aplavz," se spominja svojih začetkov.

In kako se je rodila ljubezen med Rafko in Nado? "Bila sem zelo mlada in sem ga videla v izložbenem oknu pri fotografu in sem ga hodila tja gledat. Malo me je sicer skrbelo, kakšen bo v resnici. Potem sva se spoznala v Sevnici in je tudi stas odgovarjal," humorno odgovarja Nada in dodaja, da takrat Rafko še ni pel. "Dve leti sploh nisem vedela, da poje. Prvič je pel na mojem maturantskem plesu."

Skupaj sta 59 let, 52 let sta poročena, še prej pa sta bila skupaj sedem let. "Takrat ni bilo financ in stanovanja, tako da sva morala počakati s poroko," je pojasnila Nada, ki med številnimi Rafkovimi nastopi ni nikoli sedela. Zelo rada namreč pleše, in čeprav so fantje vedeli, da je Rafkova, so jo prihajali prosit za ples in vabila je rada sprejemala.

Rafko je sodeloval na številnih festivalih, tudi na prvem festivalu Slovenska popevka na Bledu leta 1962. Skupno je zapel 48 pesmi slovenskih avtorjev, skupaj s tujimi pa jih je bilo več kot 100.
Celotni oddaji lahko prisluhnete, če kliknete na spodnjo povezavo.