Večje papige, kot so are, kakaduji, žakoji, amazonke, so večino časa s človekom, ki se z njimi ukvarja. Foto: MMC RTV SLO
Večje papige, kot so are, kakaduji, žakoji, amazonke, so večino časa s človekom, ki se z njimi ukvarja. Foto: MMC RTV SLO

Če v naravi naletite na poškodovano ptico, se o nadaljnji skrbi zanjo posvetujte z veterinarjem. Ustrezno morajo lastniki poskrbeti tudi za ptice, ki jim imajo doma, tako da imajo dovolj veliko kletko, hrano in igrala. Med čiščenjem njihovega bivalnega prostora morajo biti pazljivi, da ne uidejo, saj so v naravi ogrožene.

Ptice skrbijo v naravi za ravnovesje
"Ptice povečajo kvaliteto bivanja s petjem, prisotnostjo in v naravi poskrbijo za ravnovesje zaradi škodljivcev. V zimah z malo ali brez snega ptice lažje najdejo hrano v naravi. Če je huda zima, pridejo v okolico mesta, kjer poiščejo zavetje in vire hrane, ki jim jih lahko ponudimo tudi mi," je povedal dr. vet. med. Marjan Kastelic, specialist medicine ptic, malih sesalcev in plazilcev.

Ornitologi opažajo, da vse več ptic ostaja pri nas tudi pozimi in se ne selijo več v toplejše kraje, saj se narava in klima spreminjata. Če najdejo hrano, ostanejo. Še vedno pa se vsako leto selijo lastovke, štorklje idr. Ptice se pozimi hranijo večinoma s semeni, tudi tiste, ki poleti jejo žuželke. Različne mešanice lahko kupite v trgovinah in jih natrosite v njihove hišice. Lojne pogače pa so bogat vir beljakovin.

Poškodovano ptico čim prej odnesite k veterinarju
"Če najdete poškodovano ptico, je najbolje, da stopite do najbližjega veterinarja. Ta vas bo napotil na zatočišče za prostoživeče živali, kjer bodo v nadaljevanju poskrbeli za ptice, da se bodo čim prej vrnile v naravo," je svetoval Kastelic. Po Zakonu o zaščiti živali ste lahko kaznovani, če v naravi ujamete ptico in jo zaprete v kletko. Ptico lahko vzamete iz narave le v primeru, da je ta poškodovana in trpi, vendar morate poiskati strokovno pomoč.

Najbolj priljubljeni so kanarčki in papige
Za hišne ljubljenčke imajo ljudje najpogosteje različne vrste papig in kanarčke. Glede na vrsto potrebujejo ptice različno okolje in oskrbo. Kanarčki so individualisti, zato morajo imeti dovolj veliko kletko z zadosti hrane in vode. Papige potrebujejo več pozornosti, saj v naravi živijo v jatah, so družabne in se zelo navežejo na človeka. Če so v kletki osamljene, so lahko zelo nesrečne, saj tudi v naravi namenijo veliko časa druženju in komuniciranju.

Ptice kupujte pri rejcih
Pred nakupom ptice morate pridobiti čim več informacij. Kastelic svetuje, da jih kupujete od rejcev, ki vam bodo tudi najbolje svetovali. Kletka mora biti dovolj velika in iz materialov, ki se lahko čistijo in razkužujejo. V lesenih se lahko skrivajo zajedavci in mikrobi, zato so primernejše kovinske in plastične. Papige morajo imeti na voljo tudi različna igrala (ogledala, plezala, gugala …), s katerimi se bodo zamotile v času lastnikove odsotnosti.

Pazite, da vam ptice na pobegnejo
Večje papige, kot so are, kakaduji, žakoji, amazonke, so večino časa s človekom, ki se z njimi ukvarja. »Ko ptico spustite iz kletke, poskrbite za zavese na oknih, saj ptice stekla ne vidijo in se lahko zaletijo ter poškodujejo. Če vam ptica pobegne, se ne bo znala vrniti nazaj, saj ni bila še nikoli zunaj in je ogrožena. Lahko jo napadejo druge ptice ali pogine zaradi lakote.« V kuhinji pazite, da ne padejo v vročo vodo, pristanejo na vroči kuhinjski plošči ali pojejo kaj strupenega, na primer rastline (benjamin fikus), čistila v kuhinji idr.

Higiena ptic
Kletko morate redno čistiti in poskrbeti za odpravljanje notranjih ter zunanjih zajedavcev. Po nakupu ptice Kastelic svetuje, da jo odpeljete na pregled veterinarju, kjer opravijo preventivne ukrepe. Na dnu kletke naj bo papir ali pesek, da ne pride do infekcij. Zelo nevaren za ptice je prehlad, zato ptico pri zračenju odnesite v drug prostor. Zaradi temperaturne razlike lahko pride do menjave perja.